Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Demanti
  • 03.12.2023. 15:20
  • Splitsko-dalmatinska, Drniš

Udruga Hrvatski krški pašnjaci: Sve što smo rekli u Drnišu je istinito, evo i zašto

Zaiskrilo je između Ministarstva poljoprivrede i Udruge Hrvatski krški pašnjaci. Poslali su demanti kojim su, baš kao i Ministarstvo u svom reagiranju, obrazložili stavku po stavku

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
  • 2.324
  • 148
  • 1

Demanti na priopćenje Ministarstva poljoprivrede o prosvjedu u Drnišu poslala je Udruga Hrvatski krški pašnjaci. Kažu, sve što su izjavili je istinito i u potpunosti stoje iza toga.

Baš kao i Ministarstvo, krenuli su redom objašnjavati stavku po stavku. 

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo na prosvjed u Drnišu - evo što kažu

Tako, što se tiče zabrane držanja stoke na selima, podsjećaju da je prošle godine to bio slučaj Gorana Brkića iz Gradine kod Šibenika. Po Zakonu o komunalnom redarstvu je zabranjeno, a čak su neke općine poput otoka Lastova, općine Matulji i drugih, donijele zakon o zabrani držanja stoke na nivou cijele općine.

"Imamo primjere poljoprivrednika koji su dobili kazne zbog toga i naloge o premještanju stoke (Goran Brkić, Svemir Tadić). U drugim EU zemljama, farme su uz škole, dječje vrtiće, trgovačke centre, ljudi nesmetano žive i rade. Francuska je zaštitila tradicionalni način života i rada svojih seljaka, a Hrvatska ga uništava!", stoji u demantiju. 

Potpora za ovcu 7 eura, a klanje janjeta u klaonici 15 eura

Ističu da, što se tiče klanja na gospodarstvima i prodaje domaćeg mesa, ono je zabranjeno, osim za janjce (druge domaće životinje) koji se kolju za vlastite potrebe.

"Ako veterinarski inspektor zatekne klanje na gospodarstvu, oduzima vam meso i piše vam drakonske kazne", navode dodajući da je jednom poljoprivredniku oduzeto tele koje je zaklao za vlastite potrebe, te je dobio kaznu preko 2000 eura. Na taj način se, kažu, tjera ljude na crno tržište.

Točno je, dodaju i da se poljoprivrednike tjera da vrše klanje u klaonicama koje su im udaljene po 50 km. "Potpora za ovcu iznosi 7 eura, a klanje u klaonici za jedno janje je 15 eura. Gdje je tu logika?", pitaju. 

Navode i da poljoprivrednik iz Metkovića mora voziti tele ili janje u Šestanovac u klaonicu, a ne smije meso voziti natrag u vozilu nego mora imati specijalizirano za prijevoz mesa. "Mnogi poljoprivrednici nemaju ni vozačku dozvolu, a kamoli specijalizirano vozilo za prijevoz mesa. U svakom slučaju ne smijemo legalno prodavati meso osim ovlaštenim trgovcima", pišu dalje. 

Osvrnuli su se i na dio o zabrani motike. Kažu, to je nažalost istina, u ekološkoj proizvodnji zabranjuje se ova alatka za obrađivanje zemlje.

Baš kao i što se tiče zabrane proizvodnje sira na tradicionalan način. "Ostale europske zemlje su dozvolile proizvodnju na tradicionalan način, u planinskim kolibama, u pećinama, dok nam naši zakonodavci uvjetuju gradnju moderniziranih objekata s dosta visokim uvjetima gradnje i opremanja objekata za sirenje", napominje dalje. 

Kažnjavanje poljoprivrednika i pošumljavanje 

Vezano uz zabranu ispaše, kažnjavanja poljoprivrednika i pošumljavanja ističu da su Hrvatske šume utužile poljoprivrednike koji su morali plaćati sudske kazne, jer su im krave pasle travu.

"Jedan naš član je zbog toga morao u zatvor, jer nije mogao platiti kaznu. Pošumljavaju nam stoljetne pašnjačke površine, postavljale su table upozorenja da je određena površina pod video nadzorom i da je zabranjena ispaša", upozoravaju. 

Demantijem navode i da su HŠ prisiljavale i reketarile poljoprivrednike da prisilno plaćaju korištenje zemljišta, što je Sud proglasio nezakonitim i naložio obeštećenje.

"Što se tiče našeg predsjednika netočno je da je najveći posjednik šumskog zemljišta, netočni su iznosi potpora i nezakonito su mu oduzeta sredstva na temelju lažnih i nezakonitih kontrola. On je nažalost samo jedan u nizu koji je oštećen zbog nezakonitog postupanja kontrolora APPRRR", naglašavaju dalje. 

Ivan Tešija: Napadi su počeli. Pucajte, milost ne tražimo, niti ćemo je dati!

Ponavljaju da su o svemu obaviještene institucije i podnesene su odgovarajuće kaznene prijave protiv određenih osoba.

O sustavu monitoringa

Između ostalog, osvrnuli su se i na sustav monitoringa te pitali zašto sustav nadzora očitava kontradiktorne rezultate korištenja zemljišta iz dana u dan, iz sata u sat, ako se radi o najpouzdanijem sustavu u Europi? "Zašto su u AGRONET-u stare slike poljoprivrednih površina?", pitaju.

U svom demantiju pišu i da je samo za mandata ministrice Vučković, nazivajući ju "najvećom elementarnom nepogodom koja je zadesila hrvatsku poljoprivredu", iselilo 100.000 ljudi, ugašeno je 15.000 OPG-ova, a ove godine nam je pala proizvodnja za 10%,

Navode i da četiri godine pregovaraju i ukazuju na loše, štetne i nezakonite pravilnike i uredbe, a ona ih ne želi mijenjati, nego još i dalje piše i donosi još gore i gore pravilnike koji uništavaju selo i poljoprivredu diljem Hrvatske.

"Hrvatska je u ovih 7 godina uskratila isplate potpora svojim poljoprivrednicima za više od 600 milijuna eura i na taj način ih direktno onemogućila da budu proizvodno konkurentni sa svojim proizvodima, u odnosu na druge poljoprivrednike EU", stoji između ostalog u poslanom.  

Cjelovit demanti pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Hrvatski krški pašnjaci Demanti Ministarstvo poljoprivrede Prosvjed Drniš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje