Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova
  • 08.02.2024. 13:00

Udruga poljoprivrednika Vladi: Kupite tvrtke Fortenove putem mirovinskih fondova

Ako ne želite prodati našim OPG-ima tj. dati pravo prvokupa tada očekujemo da se za poljoprivredna zemljišta koja su u vlasništvu tih tvrtki, ukoliko se prodaju, raspišu ponovno javni natječaji,  poručili su premijeru Plenkoviću.

Foto: Maja Celing Celić
  • 663
  • 50
  • 0

Ako su naši poljoprivrednici davno stvorili PIK-ove, ako je vlast te iste 90-tih poklonila raznim “Todorićima” koje je on samo okupio kasnije u Agrokor, zašto ne bi danas naši OPG-ovci i poljoprivrednici imali pravo prvokupa dionica tvrtki?, pitaju vladajuće iz Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P)

"Ako ne želite prodati našim OPG-ima tj. dati pravo prvokupa tada očekujemo da se za poljoprivredna zemljišta koja su u vlasništvu tih tvrtki, ukoliko se prodaju, raspišu ponovno javni natječaji",  poručili su premijeru. 

Kažu, onda se na njih ponovno mogu javiti i novi vlasnici te predstaviti gospodarske programe, ali isto tako za državno poljoprivredno zemljište mogu se natjecati i naši OPG-ovi.

Kupnja putem mirovinskih fondova

Kako piše drava.info, spomenuta udruga predlaže Vladi da krene u kupnju Belja, Vupika i PIK Vrbovca preko mirovinskih fondova, a nakon kupnje udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i građanima.

Je li država baš toliko nemoćna u priči oko prodaje poljoprivrednog dijela Fortenove?

"Riječ je o tvrtkama koje su od strateškog interesa Hrvatske, posebno jer su to one kojima je temeljna djelatnost proizvodnja hrane što je u ova turbulentna vremena izuzetno bitna stavka. Ukupno zapošljavaju više od 3.500 djelatnika, također imaju više od 1.000 kooperanata diljem Hrvatske", poručio je predsjednik ove udruge, Tihomir Jaić.

Zaštita nacionalnih interesa

Kupnjom navedenih tvrtki mirovinski fondovi bi u svoj portfolio dobili, ističe, zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznadprosječnog godišnjeg rasta prometa i dobiti.

Država bi, kažu iz ove udruge, zaštitila nacionalne resurse u pogledu državnog poljoprivrednog zemljišta koje navedene tvrtke koriste te bi zaštitila i više od 1.000 kooperanata i radna mjesta više od 3.500 zaposlenih.

"Naši OPG-ovi i građani bi konačno dobili priliku upravljati s PIK-ovima koje su gradili desetljećima", zaključuju iz H.U.P.-a.


Tagovi

Fortenova HUP Tihomir Jaić Mirovinski fondovi PIK-ovi Belje Vupik Kupnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.