Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 28.11.2023. 09:00

Ujedinjeni poljoprivrednici traže novi sastanak s ministricom - ovo su njihovi zahtjevi

Prosvjed traje sedmi dan, stavovi predstavnika poljoprivrednika su usuglašeni. Ministrica s druge strane poručuje da će se sastanci održavati, ali da hrvatska Vlada ne reagira na ultimatume

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.029
  • 157
  • 1

Već sedmi dan traje prosvjed hrvatskih poljoprivrednika koji su sada ujedinjeni zatražili novi sastanak s ministricom poljoprivrede Marijiom Vučković. 

Jučer su, naime, usuglašeni stavovi čelnika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, Stožera za obranu hrvatskog sela, Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije i Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Kompromisno rješenje prosvjeda na pomolu?

Kako je istaknuto, stvari za koje se izborilo su pružanje podrške u obnovi stada kroz osiguranje kvalitetnog rasplodnog materijala, cijena za svinje trebala bi biti 3,20 EUR po kg žive vage iznad 145 kilograma, ostaje borba za povećanje cijene za manju kilažu, smanjenje roka za repopulaciju s godine dana na 6 mjeseci (no nastavljaju se boriti za još kraći rok) te osiguravanje redovitih mjesečnih financijskih sredstava za uzgajivače koji su prisiljeni na prestanak uzgoja, kako bi mogli dostojanstveno preživjeti ovu krizu dok ne podignu nova stada svinja za 3 kategoriju. Ujedno, nastavlja se borba za 0,1 i 2 kategoriju.

Usvojeni su i zahtjevi da otkupna cijena žitarica za ratarske proizvode ne smije biti ispod 0,2 EUR po kilogramu, ukoliko je burzovna cijena po kojoj se određuju cijene ispod 0,2 EUR. U slučaju da je burzovna viša od propisane minimalne od 0,2 EUR po kilogramu, onda se ona primjenjuje za otkup žitarica. 

Usuglašena većina zahtjeva 

Traži se izrada i implementacija strategije svinjogojstva u roku od 15 dana, koja će uključivati oporavak pogođenih uzgajivača svinja i sadržavati jasne i provedive mjere potpore, u dogovoru s poljoprivrednicima. Na svim sastancima trebaju sudjelovati predstavnici uzgajivača koji to zatraže. Tu je i hitno omogućavanje prodaje zdravih svinja i njihovo klanje (uz prethodni pregled veterinara) te preradu svinjskog mesa u objektima vlasnika svinja. Također, osigurati mobilne klaonice gdje je to potrebno, posebice na području zona ograničenja. 

Zahtijeva se i osiguranje financijske podršku u 100% iznosu onima koji žele postaviti biosigurnosnu infrastrukturu, osiguravanje redovitih mjesečnih financijskih sredstava za uzgajivače koji su prisiljeni na prestanak uzgoja, kako bi mogli dostojanstveno preživjeti ovu krizu dok ne podignu nova stada svinja, isplata štete za eutanazirane svinje po tržišnim cijenama i pružanje podrške u obnovi stada kroz osiguranje kvalitetnog rasplodnog materijala te omogućiti repopulaciju u objektu protekom 15 dana nakon uredno provedene dezinfekcije objekta na kojem je utvrđena zaraza.

Slavonijo, ne damo te, poručuju poljoprivrednici 

Djelomično je, objavili su, usvojen zahtjev za stavljanje izvan snage sporne Naredbe i svih propisa koji stavljaju bilo kojeg uzgajivača svinja u nepovoljan položaj i koji ograničavaju slobodu izbora u vezi s klanjem svinja. Slažu se međutim da dijelove Naredbe treba mijenjati. 

Iako je bilo suglasnosti oko prenamjene kategorizacije, nije usuglašen stav oko ukidanja kategorizacije objekata koja stavlja uzgajivače u neravnopravan položaj. 

Isto tako, nije usuglašen zahtjev za zonom nadzora od 3 km oko mjesta zaraze. Traženo je, naime, da u zoni zaraze koja može biti maksimalno unutar kruga od 3 kilometra provesti epidemiološko istraživanje u vidu serološkog praćenja divljih svinja prema naputcima iz priručnika o ASK, naložiti lovovlaštenicima provođenje naputaka. Za držane svinje, osim pojačanih biosigurnosnih mjera, ne bi trebalo biti zabrana u prometu, niti obveze klanja u klaonicama s posebnim odobrenjima, već u vlastitom objektu uz prethodni nadzor veterinara.

Vučković: O ultimatumima se neće razgovarati 

Gostujući jučer u dnevniku Nove TV, ministrica Marija Vučković poručila je da će se sastanci održavati, ali da hrvatska Vlada ne reagira na ultimatume i da se o ultimatumima neće razgovarati. 

Prozvala je međutim čelnika Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislava Pokrovca navodeći da je ona češće u Slavoniji nego on koji je u Njemačkoj. "Uopće nije svinjogojac, njega nema u registru. On nema ni tu jednu svinju registriranu. To znači da krši hrvatske propise, a to je opasno u vremenima širenja afričke svinjske kuge", rekla je ističući da neće doći do blokade prometnica i granica. Štoviše, navela je da zna da će promet funkcionirati jer za to su odgovorna druga tijela koja to uvijek uredno izvršavaju.

"Moći će se prometovati međugranično kao i uvijek", naglasila je Vučković koja danas stiže u Osijek na obilježavanje 25 godina Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). 

Hoće li danas doći i do sastanka s poljoprivrednicima, zasad nije poznato. Kao ni hoće li se pronaći zajednički jezik i pokušati pronaći rješenje bez dolijevanja ulja na vatru i ponavljanja da su politički instruirani, a što, uz premijeru i ministrici, zamjeraju i državnom tajniku Mladenu Paviću koji je poručio da "nitko razuman neće doći na prosvjed". 

Podnesite zahtjev za potporu

Obje strane podsjećaju da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera. 

Zahtjevi se podnose u Agronetu, a rokovi podnošenja zahtjeva za potporu za očuvanje proizvodnje prasadi, ovisno o periodu držanja svinja su sljedeći:

  • za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja proglašenom zbog izbijanja afričke svinjske kuge u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine je do 4. prosinca 2023.godine.
  • za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja za svako sljedeće tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenog 2023. godine, podnosi se od 1-og do 15-og u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.

Sve detalja pronađite ovdje

Rokovi podnošenja zahtjeva za potporu gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala su: 

  • za dane nemogućnosti držanja svinja u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine Zahtjev se podnosi do 4. prosinca 2023. godine
  • za dane nemogućnosti držanja svinja za svako naredno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenoga 2023. godine, Zahtjev se podnosi od 1. do 15. u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.

Detalje pronađite ovdje


Tagovi

Zahtjevi Prosvjed Usuglašeni stavovi Afrička svinjska kuga Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]