Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • On-farm
  • 05.10.2024. 14:00

Uključite se u očuvanje starih sorti, njih četiri dostupno je besplatno

Poljoprivredni institut umnožio je i pripremio uzorke ječma, pšenice, lucerne, stočnog graška i sikirice brisane sa sortne liste, a poljoprivrednici ih mogu dobiti besplatno za potrebe vlastite proizvodnje i eksperimentiranje

Foto: HSEP Savez
  • 235
  • 34
  • 0

U sklopu On-farm modela očuvanja biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu kojeg koordinira Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP), Poljoprivredni institut iz Osijeka umnožio je i pripremio uzorke ječma, pšenice, lucerne, stočnog graška i sikirice brisane sa sortne liste.

"Poljoprivrednici ih mogu dobiti besplatno za potrebe vlastite proizvodnje i eksperimentiranje", poručuju iz Saveza. 

Trenutno je dostupno sjeme četiri sorte lucerne, četiri sorte graška, dvije sorte sikirice, četiri sorte ječma i dvije sorte pšenice. Radi se o sortama iz kolekcije Poljoprivrednog instituta Osijek koje su oplemenjivane, ali su ih pred niz godina potisnule modernije sorte. Ipak, neke od njih imaju dobra svojstva u proizvodnji, posebno na manjim gospodarstvima.

Izgubljeno čak 75 posto biljne genetske raznolikosti

Ističu kako se pod biljnim genetskim izvorima najčešće misli na stare i tradicijske sorte bilja koje je važno čuvati iz više razloga. Raznolikost vrsta i sorata u proizvodnji stalno se smanjuje. Od ukupno 7.000 biljnih vrsta koje se mogu koristiti za prehranu, danas preko 50 posto energije osiguravaju samo tri: riža, pšenica i kukuruz.

"Modernim oplemenjivanjem bilja također se smanjuje genetska raznolikost unutar sorata na tržištu, a poticanjem kupovine certificiranog sjemena dolazi do gubitka cijelog niza tradicijskih sorata", naglasili su iz HSEP-a, a kažu da se procjenjuje da je u posljednjih 100 godina izgubljeno čak 75 posto biljne genetske raznolikosti svijeta. S obzirom na nagle promjene klime, kvalitete tla i sl. kojima svjedočimo, važno je očuvati što širi raspon genetskog materijala dostupan za oplemenjivanje bilja budućnosti.

Preuzmite do maksimalno 10 uzoraka

U svom su priopćenju istakli da se od 2023. u Hrvatskoj u sklopu Programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu provodi On-farm model čiji je cilj učiniti dostupnim dio biljnih genetskih izvora iz kolekcije Nacionalne banke biljnih gena. Banka gena u Hrvatskoj nije centralizirana nego ju čini 11 institucija i tri udruge. Čuva ukupnu genetsku raznolikost koju čine naše tradicijske sorte čiji su uzorci (primke) sakupljeni od poljoprivrednika diljem Hrvatske, te stare sorte koje su oplemenjivane ali su brisane sa sortne liste kao i divlje jestivo bilje i divlje srodnike kultiviranih vrsta. 

Poručuju kako u On-farm programu mogu sudjelovati poljoprivrednici koji imaju registriran OPG ili SOPG, a godišnje mogu preuzeti najviše 10 uzoraka. Sjeme dobivaju besplatno, ali snose trošak dostave i potpisuju ugovor kojim jamče da će sjeme posijati i javiti povratnu informaciju o iskustvima uzgoja. Ukoliko su iskustva pozitivna, na svom gospodarstvu mogu nastaviti čuvati sjeme i koristiti sorte u proizvodnji. Detaljne informacije dostupne su u brošuri koja se može preuzeti ovdje.

Zainteresirani se mogu javiti on-farm koordinatorici na mail adresu: onfarm.info@gmail.com, a više informacija dostupno je na web stranici.


Tagovi

On-farm Stare sorte Besplatni uzorci sjemena Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača Poljoprivredni institut iz Osijeka Banka gena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kuća na kraju sela