Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 29.08.2023. 18:00

Ukrajina i dalje 3. najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU - pet susjeda se prijeti

U Ukrajini se snažno protive nametanju bilo kakvih ograničenja na uvoz njihove pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta, komentirao je zahtjev pet EU zemalja ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba

Foto: Depositphotos/GolubSergei
  • 762
  • 128
  • 0

Unatoč ratu, Ukrajina je i dalje treći najvažniji izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU i nalazi se na 14. mjestu među najvažnijim uvoznicima europskih poljoprivrednih proizvoda, stoji u najnovijem izvješću o ovoj trgovini EU, objavila je Europska komisija. 

Navode da je izvoz u EU porastao je s vrijednosti od 6,927 milijardi eura u 2021. na 13,206 mlrd.€ u 2022. U razdoblju od siječnja do svibnja 2023. povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u EU iznosilo je 60% u usporedbi u odnosu na isto razdoblje 2022. godine – s 3,53 mlrd.€ na 5,646 mlrd.€.

Još jači rast u 2023. 

Dakle, i dalje je treći najveći izvor za uvoz poljoprivrednih proizvoda u EU od početka ove godine. Konkretno, u 2023., on je za žitarice, sjemenke suncokreta, piletinu i jaja, kao i šećera izoglukoze (od kukuruznog i pšeničnog škroba, op.a.) u EU zemljama značajno porastao, stoji u izvješću.

Kada je riječ o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u tu zemlju, on se 2022. smanjio na 2,926 milijardi eura u usporedbi s 3,109 mlrd.€ 2021. U prvih 5 mjeseci 2023. porastao je za 37% (ili za 384 mil. €) – s 1,027 mlrd.€ u 2022. na 1,412 mlrd.€. 

Što s ograničenjem uvoza? 

Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka i dalje traže da se zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta produži nakon 15. rujna, do kraja godine, a čak su zaprijetile uvođenjem vlastitih ograničenja ako Bruxelles ne poduzme mjere. 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u ponedjeljak kako se njegova zemlja snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja na uvoz njihovih proizvoda. 

Već je prošlo mjesec i pol dana kako je prekinut crnomorski sporazum pa velike količine žitarica, jeftinije od usjeva u EU, ostaju u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla što uzrokuje pad cijena i prodaju za lokalne ratare. 

"Ovim potezom prekršit će se pravila zajedničkog tržišta", rekao je tijekom posjeta glavnom gradu Češke, Pragu. "Prekršit će se sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU... ići će protiv načela solidarnosti", naglasio je. 

Rekao je da je Ukrajina spremna tražiti rješenja, ali da žitarice ne bi trebale biti taoci politike u ovih pet zemalja. 

Na pomolu novi sporazum o izvozu žitarica između Rusije, Turske i Katra? I Ukrajina ima plan

Neće smanjiti površine pod ozimom pšenicom

Unatoč svemu, ne očekuje se da će tamošnji ratari smanjiti površinu pod ozimom pšenicom za žetvu 2024. iako su troškovi veliki, rekao je Reutersu utorak visoki poljoprivredni dužnosnik.

Ondje je za žetvu 2023. posijano oko 4,1 milijun hektara ozime pšenice, dok je površina pod ozimim ječmom iznosila oko 615.000 ha.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine EU trgovina EU izvoz EU uvoz Ograničenje uvoza Pet zemalja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda