Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 13.05.2024. 18:00

Ukrajina izvezla 45 milijuna tona robe preko Crnog mora: Poljaci imaju jedno pitanje

Budući da crnomorski prostor teče neometano, bilo je očekivano da će prestati transport poljoprivredne robe europskim koridorima solidarnosti, upozoravaju u Poljskoj

Foto: Shutterstock/molokofm
  • 2.395
  • 136
  • 0

Crnomorskim koridorom je iz Ukrajine izvezeno 45 milijuna tona robe u 44 zemlje svijeta tijekom posljednjih devet mjeseci, objavilo je Ministarstvo obnove te zemlje. U lukama u Odesi ukrcano je robe u gotovo 1.600 brodova, a njih još 108 sprema se na utovar. Smatra se da će oni preuzeti više od tri milijuna tona tereta.

Većina brodova bila je natovarena poljoprivrednim proizvodima. Više od 30 milijuna tona proizvoda ukrajinskih poljoprivrednika isporučeno je u 38 zemalja svijeta, stoji u priopćenju ministarstva. 

Čemu tranzit kroz EU?

Na poljskom poljoprivrednom portalu Farmer ističu da su ukrajinski mediji, pozivajući se na nacionalne službe, objavili da gotovo ne postoji prijetnja plovidbi trgovačke flote ukrajinskim morskim koridorom te da tom rutom izvoz stalno raste.

Na Farmeru naglašavaju kako su ukrajinske vlasti uvjeravale poljsku stranu u pregovorima oko uvoza i tranzita da je cestovni ili željeznički promet samo potreba za vrijeme rata, ali da nema ekonomskog opravdanja. Rečeno je da je kopneni promet preskup i neučinkovit u usporedbi s izvozom preko Crnog mora.

"U tom kontekstu moglo bi se očekivati ​​da će prestati transportirati svoje poljoprivredne proizvode europskim koridorima solidarnosti. Uostalom, bili su namijenjeni samo za tranzit do europskih luka, jer su njihove žitarice bile potrebne gladnoj Africi", sarkastičan je novinar Grzegorz Tomczyk istaknuvši da je ukrajinska strana ovaj ključni argument koristila kada je od EU-a tražila kompenzaciju za svaku tonu žitarica prevezenih kopnom budući da je ta zemlja gubila na kopnenom prometu, a trebalo je namiriti zemlje trećeg svijeta. 

Piše da se ti argumenti danas više ne čuju, a da Ministarstvo obnove s ponosom priznaje da "usprkos svemu ostaju vodeći izvoznik poljoprivrednih proizvoda". 

"Iako je kopneni tranzit toliko ekonomski neopravdan, njihovi vlakovi i kamioni s poljoprivrednim proizvodima i dalje idu do istočnih granica i prolaze europskim rutama. A i bez subvencija se isplati. Je li se onda od početka doista radilo o tranzitu", pita ovaj novinar. 

Blokada granice 

Poljski poljoprivrednici najglasniji su kada je riječ o uvozu iz Ukrajine. Mjesecima održavaju prosvjede, ali i blokade granice. Tako su i u nedjelju, 10. svibnja blokirali kretanje kamiona kroz kontrolni punkt Dolhobychuv-Uhryniv, piše APK-Inform

Osim toga, u petak su tisuće poljoprivrednika izašle na ulice Varšave kako bi pokazali svoje protivljenje ekološkim propisima Europske unije. 


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Crnomorski put Koridor solidarnosti Ukrajinski proizvodi Tranzit kroz EU Poljski poljoprivrednici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda