Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat
  • 25.02.2022. 08:40

Ukrajina zatvorila luke, upitna globalna opskrba žitaricama i uljaricama

Iz luka na Azovskom moru izvoze se pšenica, ječam i kukuruz kupcima na Mediteranu, uključujući Cipar, Egipat, Italiju, Libanon i Tursku.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 405
  • 76
  • 0

Ukrajinska vojska zaustavila je jučer komercijalni transport u svojim lukama nakon što su ruske snage napale zemlju, rekao je za reuters savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, iskazujući bojazan od prekida opskrbe svjetskog tržišta žitaricama i uljaricama.

Kako navode, Rusija je i ranije naredila da se Azovsko more do daljnjeg zatvori za promet trgovačkih brodova, ali je svoje luke u Crnom moru zadržala otvorenima.

Ukrajina je, podsjećaju, veliki izvoznik žitarica, a njezini su najveći kupci Kina i EU. Konkurira i Rusiji u opskrbi pšenicom Egipta i Turske.

"Tržište još pokušava steći jasniju sliku o stvarnoj vojnoj situaciji na terenu. Čini se da luke na Azovskom i Crnom moru zasad nisu oštećene”, prenose izjavu jednog europskog trgovca žitaricama koji strahuje da dobavljači neće moći ispuniti ugovorne obveze zbog ekstremnih okolnosti.

Iz luka na Azovskom moru izvoze se pšenica, ječam i kukuruz kupcima na Mediteranu, uključujući Cipar, Egipat, Italiju, Libanon i Tursku.

Napad Rusije na Ukrajinu uzrokovao snažan rast cijene pšenice

Te će zemlje morati potražiti alternativne izvore nabave ostanu li luke zatvorene. 

Reuters navodi i da je tvrtka Cargill Inc, koja trguje poljoprivrednim proizvodima, objavila da je brod kojeg su unajmili pogođen projektilom u Crnom moru, ali da je "ostao sposoban za plovidbu" i da je sva posada sigurna.


Tagovi

Rat Ukrajina Rusija Izvoz žitarica Luke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".