Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremena poljoprivreda
  • 02.08.2023. 18:00

Umjetna inteligencija i sateliti odlučuju kada se kosi trava?

Nova granica za održivu poljoprivredu: korištenje AI i satelita za provjeru održivih praksi i poboljšanje donošenja odluka o travnjacima

Foto: Digital Origin
  • 630
  • 116
  • 0

Prvi svjetski proboj tehnologije travnjaka za mjerenje trave iz svemira su u srpnju najavile dvije tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj, Origin Digital i Aspia Space.

Pokrenuta u Irskoj ove godine kao dio Origin Digital-ove GrassMa usluge, nova tehnologija, kažu, precizno mjeri visinu trave iz svemira, nudeći revolucionarni uvid u povećanje produktivnosti i profitabilnosti farme, a istovremeno omogućava organizacijama i poduzećima da provjere prakse održivosti u lancu opskrbe stokom.

Suvremena tehnologija povećava produktivnost farmi

Upotreba suvremenih tehnoloških rješenja će poljoprivrednicima uštedjeti oko 2 h tjedno ili 1.600 eura godišnje samo u troškovima mjerenja, izjavio je Kieran Holden, specijalist iz Origin Enterprises.

Napomenuo je da samo korištenje trave čini 44 posto razlike u neto dobiti po hektaru na mliječnim farmama. To bi značilo da u Irskoj svaka dodatna tona trave po hektaru dodaje 256 eura profitu. Holden kaže da će integracija automatiziranih podataka mjerenja trave u GrassMax osigurati optimizaciju korištenja trave, s do pola tone po hektaru, što je ekvivalentno povećanju profitabilnosti farme od 80 hektara od 10.000 eura.

Od sada AI određuje kad se kosi trava?

Patentirana ClearSky tehnologija kompanije Aspia Space koristi generativni AI algoritam za isporuku slika zemljišta bez oblaka, što čini satelitske podatke pouzdanijim, posebno za poljoprivredne aplikacije. Prikupljeni podaci će osigurati određivanje optimalnog termina košnje livade bez napuštanja kuće

Procjena visine trave se vrši s točnošću od 1,5 cm s vidikovca udaljenog skoro 700 km. Omogućeno je mapiranje visine trave u rezoluciji od 10 m, mogu se vidjeti promjene na terenu i pratiti promjene tijekom vremena.

Suvremena tehnologija je zamijenila ručno mjerenje. Duncan Robertson, voditelj istraživanja i razvoja u Origin Digitalu, kaže da poljoprivrednici prvi put mogu daljinski i automatski izračunati količinu trave na svojim poljima i pašnjacima, redovno i u velikim količinama.

"To omogućava poljoprivrednicima da donesu odluke na osnovu informacija o, primjerice, rasporedu ispaše, hranidbi životinja i rezanju silaže, što rezultira s manje otpada i stabilnijom, održivijom opskrbom hranom."

GrassMax će biti lansiran u Irskoj ove godine, a Origin Digital i Aspia Space planiraju donijeti tehnologiju daljinskog mjerenja u više zemalja.


Tagovi

Umjetna inteligencija Trava Košenje trave Visina trave Satelitska tehnologija Mjerenje visine trave Al algoritam


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.