Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicidi
  • 11.06.2023. 07:30

Uništavanje korova: Koje herbicide koristiti, kada i kako?

Mnoštvo je faktora koji utječu na efikasnost herbicida, zato obratite pažnju kod kupovine

Foto: Depositphotos/DevidDo
  • 7.419
  • 386
  • 1

Korovske biljke nam zadaju glavobolju skoro na svakoj površini, posebno ove godine kada je puno oborina. Zato ih je potrebno često suzbijati. Najčešće to radimo mehanički, košenjem, i upotrebom herbicida. Većina će se odlučiti za tretiranje kemijskim sredstvima, jer je brže i uz minimalan rad možemo uništiti veliku površinu pod korovom ili doprijeti do nepristupačnih mjesta.

Na tržištu možemo naći različite herbicide koji se razlikuju prema kemijskom sastavu, spektru i načinu djelovanja, efikasnošću i ostalim specifičnim karakteristikama. Svi su namijenjeni za suzbijanje ili zaustavljanje rasta korovskih biljaka.

Najčešće se koristi selektivni

Prema spektru djelovanja dijelimo ih na selektivne i neselektivne. U poljoprivrednoj proizvodnji se najčešće koriste selektivni koje dijelimo prema djelovanju na herbicide za uskolisne i širokolisne korove. Neselektivni se koriste protiv svih vrsta korovskih biljaka, grmlja i drveća pored puteva, na grobljima i ostalim nepoljoprivrednim površinama gdje je potrebno potpuno uništiti vegetaciju.

Širokolisni korovi - kako ih suzbijati?

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na kontaktne i translokacione. Kontaktni djeluju na površinu zelene mase uslijed čega ona blijedi i odumire. Translokacijske biljke usvajaju i oni prodiru sve do korijena. Efikasniji su u slučajevima kada je na površini prisutan višegodišnji korov, jer tako suzbijamo i podzemne biljne organe.

Prilikom kupovine obratite pažnju radi li se o organskoj grupi herbicida ili neorganskih, koji su štetni za živi svijet i njihova upotreba zahtijeva krajnji oprez.

Kada i kako ih primijeniti?

Rezultati tretiranja ovise od mnoštva faktora, od kojih su najvažniji: temperatura, vlažnost (padaline) i prisustvo vjetra. Optimalna temperatura primjene herbicida je od 10 do 25ºC. Na višim temperaturama rezultat je slab, a na nižim izostaje. Postoji i grupa herbicida koja djeluje efikasno i na nižim temperaturama.

Tretiranja provodite po mirnom danu, kada nema vjetra. Što je vjetar jači veće je zanošenje, efikasnost slabija, a negativno djelujemo na svoje zdravlje i sva živa bića.

Evo 6 načina kako suzbiti piriku

Izbjegavajte tretiranja poslije oborina, dok su biljke još mokre. Ako je najavljena kiša bolje je pričekati da prođe. Većini herbicida da bi bili usvojeni od strane biljaka treba između 4 do 8 h poslije primjene.

Čitajte upute!

Pridržavajte se navedenih doza. Kako bi poboljšali efikasnost i bolje prianjanje za biljke, dodaje se manja količina dušičnog gnojiva ili mlijeka, piva, odnosno specijalnih ljepila.

Vodite računa o zaštiti, jer se radi o sredstvima koja mogu biti toksična.


Tagovi

Herbicidi Korov Suzbijanje korova Kada koristiti Kako koristiti Prije kiše Poslije kiše Uskolisni korovi Širokolisni korovi Vrste herbicida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.