Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 18.07.2023. 07:30

Upoznajmo plamenjače - ona na krastavcu neće zaraziti rajčicu i krumpir

Zbog sličnih simptoma ove bolesti svrstavamo u jednu grupu, ali su uzročnici različiti, kao i zaštita

Foto: Maja Celing Celić
  • 793
  • 73
  • 0

Svi smo se susreli s plamenjačom na krastavcu, krumpiru, rajčici i drugim vrstama, ali ne radi se o jednoj već o grupi bolesti poznatoj pod ovim nazivom. Za sve su zajednički simptomi koji se kreću od žutih mrlja koje prelaze u nekrotične, brzo se šire i u kratkom roku mogu uništiti cijeli usjev.

Obično ih izazivaju gljivice koje pripadaju različitim rodovima, čak i porodicama.

Tko je krivac za nastanak?

Najpoznatija iz ove grupe je plamenjača koja se javlja na krumpiru, rajčici, patlidžanu, pomoćnici i drugim srodnicima iz porodice Solanacea. Izaziva je gljivica Phytophthora infestans koja ne napada krastavac ili papriku.

Kako se nositi s plamenjačom rajčice i krumpira?

Na paprici ovu bolest izaziva Phytophthora capsici, a ova gljivica može izazvati infekciju rajčice i drugih pripadnika porodice Solanaceae.

Plamenjaču krastavca izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis, a može se naći na svim pripadnicima porodice tikvenjača Cucurbitacee: tikvice, bundeve, dinje, lubenice no neće zaraziti krumpir ili rajčicu.

Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima

Na soji se javlja bolest koju izaziva Peronospora manshurica, a na grašku možemo optužiti gljivicu Peronospora viciae.

Plamenjača suncokreta javlja se na pripadnicima porodice glavočika Composite, a izaziva je Plasmopara halstedii.

I na voćnim vrstama

Najopasniju bolest vinove loze izaziva gljivica Plasmopara viticola, dok je uzročnik plamenjače šljive Polystigma rubrum. Na malini se susrećemo s plamenjačom korijena koju izaziva Phytophthora fragariae var.rubi. To je vrlo destruktivno oboljenje.

Na jabuci, krušci i dunji nalazimo bakteriju koja izaziva plamenjaču. I na jorgovanu je ovo bakterioza, ali je izaziva druga bakterija.

U čemu je razlika?

Skoro za svaku biljnu vrstu postoji uzročnik koji se brzo razvija, zahvaća cijelu biljku i na kraju dovodi do njenog sušenja. Svi su slični po načinu djelovanja i simptomima koje izazivaju, a ipak tako različiti. Pored rajčice može biti zaražen suncokret, ali ta gljivica parazitira samo suncokret i nikad neće izazvati infekciju rajčice. Pored paprike i krastavca možemo imati potpuno uništene biljke rajčice ili krumpira, ali oni neće oboljeti.

Razlog je što je uzročnik Phytophthora infestans koja napada rajčicu i krumpir, ali ne papriku ili krastavac. Razlika je i u temperaturi na kojoj se javljaju. Plamenjača krumpira preferira nižu temperaturu, do 26ºC, od plamenjače paprike koja se javlja i na 30ºC.

Na ovakve detalje moramo obratiti pažnju i znati pepoznati razlike u simptomima i uzrocima nastanka kada želimo zaštititi naše usjeve. Birajte sorte i hibride koji posjeduju otpornost, ali znajte da ne postoji 100 postotna. Poštujte plodored. Na parceli gdje je bio krumpir zaostaju biljni ostaci i gomolji koji mogu biti izvor zaraze za sljedeći usjev. Zbog toga na tom mjestu izbjegavajte sadnju krumpira, rajčice ili patlidžana.

Jedno od najstarijih zaštitnih sredstava je bakar koji je odličan za zaštitu od plamenjače, međutim nije efikasno za sve uzročnike jer će protiv njih imati bolji učinak sredstva koja se koriste protiv pepelnice, poput sumpora. Razlog tome je što gljivice pripadaju različitim rodovima, porodicama.

Neka prirodna sredstva su veoma efikasna u zaštiti protiv svih prouzrokovača, poput pripravka od bijelog luka.


Tagovi

Plamenjača paprike Plamenjača krastavca Plamenjača soje Plamenjača vinove loze Suzbijanje plamenjače Plamenjača rajčice Plamenjača krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje