Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 18.04.2018. 13:00

Uputa OPG-ima za otvaranje zaštićenog računa

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute OPG-ima za otvaranje zaštićenog računa.

Foto: Bigstockphoto/AndreyPopov
  • 1.692
  • 113
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute OPG-ima za otvaranje zaštićenog računa. Kako objašnjavaju, odredbom članka 41. stavak 5. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu NN 29/18 propisano je: "kada OPG posjeduje žive životinje, radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, omogućava se otvaranje zaštićenog računa kojim se onemogućava pljenidba dijela novčanih sredstava nositelja OPG-a koja su namijenjena za opskrbu hranom i druge skrbi za žive životinje u visini sredstava dostatnoj na mjesečnoj razini za podmirenje uzdržnih potreba hrane i lijekova za životinje evidentirane u nadležnim registrima, a u iznosu od 1050 kuna po grlu za goveda i kopitare, 300 kuna po grlu za svinje, 225 kuna po grlu za ovce i koze te 30 kuna po kljunu za perad" , potrebno je da ovršenik (nositelj OPG-a) postupi na sljedeći način: 

Ukoliko se ovršeniku (nositelj OPG-a) isplaćuju zaštićena sredstva sukladno odredbi članka 41. stavak 5. navedenog Zakona, a koje isplaćuje uplatitelj (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija) ili neki drugi uplatitelj) dužan je u slučaju da se na teret istog provodi ovrha od strane FINA - e temeljem osnove za plaćanje, pristupiti u bilo koju jedinicu FINA - e te popuniti obrazac "Obavijesti iz članka 212. stavak 1. Ovršnog zakona (u daljnjem tekstu: Obavijest)“.

"Temeljem takve Obavijesti i podataka navedenih u istoj, FINA nalaže banci (koju ovršenik naznači u Obavijesti) da se otvori poseban račun ovršenika (u daljnjem tekstu: zaštićeni račun). Po otvaranju zaštićenog računa, banka o istome obavještava Finu koja potom o broju zaštićenog računa obavještava uplatitelja naznačenog u Obavijesti, a kako bi isti uplatu zaštićenih sredstava izvršio na zaštićeni račun i na taj način omogućio ovršeniku slobodno raspolaganje zaštićenim sredstvima.

Poseban račun može zatražiti i osoba čiji računi bisu blokirani

Na obrascu Obavijesti svakako treba naznačiti da se radi o primanjima iz članka 41. stavak 5. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te kao uplatitelja treba navesti uplatitelja (Agenciju ili nekog drugog uplatitelja)", objašnjavaju. 

Kako napominju, otvaranje posebnog računa može zatražiti i osoba čiji računi nisu blokirani, ako uz obrazac Obavijesti iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona dostavi i presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

"Nadalje, ovršenik je dužan dostaviti uplatitelju stanje broja životinja za mjesec u kojem se traži isplata na zaštićeni račun (prema stanju upisa u Jedinstvenom registru domaćih životinja JRDŽ) te izjavu  u kojem nositelj OPG - a, pod krivičnom i materijalnom odgovornosti, izjavljuje da je sukladan članku 15. stavku 1. Zakona o OPG - u.

Naime, već sada postoji slična praksa a koja se veže na članak 141. Zakona o poljoprivredi tako da prethodni postupak nije nepoznanica. Stoga je nužno da, ukoliko korisnik već ima otvoren zaštićeni račun radi konzumiranja odredbe iz članka 141. Zakona o poljoprivredi isti se, ako je OPG sukladno novom Zakonu, opet mora javiti FINI i dopuniti podatke da se na taj zaštićeni račun odgovarajuće primjenjuju odredbe izuzeća od ovrhe sukladno Zakonu o OPG-u NN 29/2018", zaključuje se na stranicama Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštićeni račun OPG Ovrha


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...