Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 22.06.2023. 12:00

Uskoro nove potpore za kupovinu zapuštenog poljoprivrednog zemljišta?

Na sastanku sa svinjogojcima čulo se da će Ministarstvo uskoro definirati nove potpore za kupovinu i aktivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.023
  • 112
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz državne tajnike Zdravka Tušeka i Mladena Pavića nedavno održala sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske i Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac na temu stanja u sektoru svinjogojstva.

Kako se ondje čulo, poremećaji u sektoru svinjogojstva bilježe se diljem EU, a poteškoće su prisutne i na domaćem tržištu. Sudionici su izrazili zabrinutost po pitanju trenutnog stanja u sektoru te se osvrnuli na izazove s kojima se susreću, a predstavnici Ministarstva, HAPIH-a i Agencije za plaćanja izvijestili su prisutne o nizu aktivnosti koje se trenutno provode ili su planirane na dobrobit ovog i drugih sektora.

Raspisivanje javnih natječaja za zemljište

Ministrica Vučković najavila je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. "Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju", pri čemu će se prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede, stoga svinjogojci svakako neće biti izostavljeni.

"Ovime će se nastaviti motivirati proizvođače u sektoru svinjogojstva te nastaviti investicijski ciklus koji je započeo natječajima za ulaganja u reprocentre i nova tovilišta, uz dodatna sredstva za preradu i stvaranje dodane vrijednosti", navode iz Ministarstva.   

Između ostalog, naglašeno je i kako će Ministarstvo uskoro definirati nove potpore za kupovinu i aktivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, kao i da je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje onog u vlasništvu države u zakup, pri čemu je sustav bodovanja definiran u dijalogu sa svim uključenim stranama te prema strateškim prioritetima, u što se svakako ubraja stočarstvo. 


Tagovi

Sastanak Svinjogojci Javni natječaj Poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Nove potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.