Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toksičnost pesticida
  • 21.07.2023. 15:00

Uskratili informacije o utjecaju toksičnosti pesticida na mozak?

Dva agrokemijska diva krše zakonske obaveze jer su uskratili određene informacije iz provedenih studija, smatra Europska komisija

Foto: Depositphoto/DuxX73
  • 1.311
  • 129
  • 0

Bura se ponovo podigla oko pesticida. Europska komisija je priopćila da agrokemijski divovi Bayer i Syngenta krše zakonske obaveze jer su uskratili informacije o riziku od toksičnosti pesticida za mozak, piše Euractiv.

"Ovo je pitanje koje ozbiljno zabrinjava i smatramo kršenjem zakonskih obaveza tih kompanija", rekla je Claire Bury, zamjenica generalnog direktora Ureda Komisije za zdravlje i sigurnost hrane DG SANTE, tijekom sastanka sa zakonodavcima za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu.

Gdje su rezultati studija?

Istraživači su ovo otkrili u studiji koja je objavljena u lipnju u časopisu Environmental Health. Procjene sigurnosti pesticida i drugih sredstava za zaštitu bilja (SZB) u EU uvelike se oslanjaju na studije koje su naručili proizvođači, a koji su u obavezi sve rezultate proslijediti agencijama EU, posebno Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) i europskoj Agencija za kemikalije (ECHA). Međutim, otkriveno je da od ukupno 35 studija koje su tvrtke dostavile američkim vlastima, devet nije objavljeno u EU, a većina bi imala "stvarni ili potencijalni regulatorni utjecaj".

Tijekom saslušanja Alexandra Brand, izvršna direktorica Syngenta za Europu, Afriku i Bliski istok, je rekla da su ispunili sve zahtjeve koji su od njih bili traženi, ali ne i ove. "Nismo ih u to vrijeme predali regulatorima EU jer nisu bili obvezni, i utvrdili smo da ne pružaju nikakve nove informacije", izjavila je te dodala da je europska uredba o zaštiti usjeva u to vrijeme poticala podnositelje zahtjeva da predaju samo potrebne podatke.

Favoriziraju interese industrije pesticida - za što još PAN Europe proziva EFSA-u?

Izvršni direktor EFSA-e Bernard Url rekao je da to nije samo neetično, već i kršenje propisa.

Šef Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Pascal Canfin, zbog svega ovoga želi održati saslušanje s navedenim kompanijama. Mnogi sudionici sumnjaju da bi objavljivanje studija možda blokiralo njihovo odobrenje u EU.

Jesu li moguće sankcije?

Na članicama je da predlože sankcije i kazne podnositeljima zahtjeva u slučaju kršenja zakonskih obaveza kao što je nedostavljanje relevantnih dokumenata. Za sada nijedna država članica nije obavijestila izvršnu vlast EU o svojim namjerama da to učini, iako ih je Komisija podsjetila na ove slučajeve. Url iz EFSA-e pozvao je zemlje EU da razmotre financijke sankcije.


Tagovi

Bayer Syngenta Pesticidi Toksičnost pesticida Kršenje zakona Rezultati studija Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.