Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 03.09.2023. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Ušli smo u Petrokemiju koja ponovno radi i koristi nove strojeve

Čak 45 novih viličara i utovarivača tvrtke Euromarkt d.o.o., zastupnika tvrtki Hyster, Manitou i XCMG, isporučeno je u Petrokemiju d.d., a sve u cilju brže i učinkovitije proizvodnje, pakiranja i otpreme mineralnih gnojiva uz postizanje maksimalne zaštite na radu i očuvanja okoliša.

Foto: Petrokemija
  • 8.863
  • 810
  • 0

Proizvodnja mineralnih gnojiva ponovno se, nakon više od 17 mjeseci, odvija u Petrokemiji koja je ugovorila dugoročni najam 45 novih viličara i utovarivača od zastupnika tvrtki Hyster, Manitou i XCMG, tvrtke Euromarkt d.o.o. za bržu i učinkovitiju proizvodnju. 

"Radi se o suradnji koja traje više od 20 godina, a najam je počeo krajem 2022. Petrokemija d.d. je u prethodnom razdoblju koristila viličare i utovarivače u svojem vlasništvu što se je pokazalo kao manje učinkovita opcija poslovanja", otkrio nam je voditelj mehanizacije u ovoj tvornici Danijel Papa.

U tijeku restrukturiranja tvrtke jedan od bitnih koraka, kaže, bila je i modernizacija utovarnog voznog parka, koje je riješeno putem najma s tvrtkom Euromarkt d.o.o. kao najučinkovitijom tržišnom opcijom. Također, naš sugovornik nas je upoznao i s osnovama pokrenute proizvodnje u Kutini.

Danijel Papa voditelj je mehanizacije u ovoj tvornici (Foto: Marinko Petković)

Antikorozivna zaštita strojeva

Prema njegovim riječima, kako se radi o proizvodnji u kojoj je izražena velika prisutnost agresivnih kemikalija, svi utovarni strojevi isporučeni su s odgovarajućom antikorozivnom zaštitom, a sve u cilju produženja životnog vijeka istih.

S obzirom na nedavno pokretanje proizvodnih postrojenja, navedena modernizacija je od izuzetne važnosti, budući da će se predmetni strojevi koristiti u punom kapacitetu u cilju pripreme mineralnih gnojiva za otpremu prema kupcima te osiguranju nužnog repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji.

Papa ističe  visoku tehnološku spremnost strojeva koji za razliku od prethodno korištenog utovarnog voznog parka značajno smanjuju troškove u pogledu brzine, smanjenje potrošnje pogonskog goriva, a posljedično tome i smanjenja emisije CO2.

Vrijedne strojeve isporučila je tvrtka Euromarkt (Foto: Marinko Petković)

Uz to, treba napomenuti da su svi viličari i utovarivači, opremljeni visoko učinkovitim klima uređajima što dodatno poboljšava humanizaciju rada operatera, čime se dodatno naglašava briga Petrokemije d.d. za njezine zaposlenike.

Navedene činjenice nam je potvrdio i tehničar za motorna vozila Miroslav Lončarić, koji će ove godine obilježiti punih 35 rada u Petrokemiji d.d. Naime, za ovu tvrtku može se reći da je "grad u gradu", jer se nalazi na površini od cca. 125 ha, s izuzetno kompleksnom željezničkom strukturom od 21.600 metara željezničkih kolosijeka, dvije lokomotive serije DHL 734 te čak 68 skretnica.

Uz proizvodna postrojenja, posjeduje i dvije auto dizalice od 60 tona te dva specijalna vacuum-press vozila za obavljanje posebnih zadataka u cilju održavanja kontinuiranog procesa rada.

Sve to ponosno ističu naši domaćini koji nisu žalili truda i vremena kako bi nam što vjernije dočarali izuzetno kompleksan proces proizvodnje mineralnih gnojiva.

Zamjena starih viličara i utovarivača

Uzimajući u obzir neučinkovitost prethodnog utovarnog voznog parka od 68 strojeva  koji su imala između 16.000 do 25.000 radnih sati u cilju postizanja učinkovitijeg procesa rada i humanizacije uvjeta rada, a nakon više od 20 godina uspješne suradnje s tvrtkom Euromarkt d.o.o. donesena je strateška odluka o potpunoj zamjeni zastarjelog utovarnog voznog parka.  

Prednosti novih utovarnih strojeva najviše se mogu prepoznati u učinkovitijem radu istih, boljoj antikorozivnoj zaštiti, sofisticiranim klima uređajima te modernim sustavima vaga koji omogućuju precizne odvage kod samog utvara rasutog tereta u prijevozna sredstva kupaca.  

Manipulacija proizvodima je olakšana (Foto: Petrokemija)

Novi utovarni vozni park, sastoji se od pet XCMG zglobnih utovarivača, sedam Manitou terenskih viličara nosivosti 5 tona i četiri Manitou mini utovarivača, 2 Manitou teleskopska utovarivača, 23 Hyster dizel viličara nosivosti tri tone, kao i tri čeona Hyster viličara na električni pogon za rad u zatvorenim prostoru. Svi navedeni strojevi proizvedeni su po zadnjim EU ekološkim standradima

Čeoni diesel viličari koriste se za manipulaciju paletiziranih gotovih proizvoda u PE vrećama od 25 kg na svim lokacijama Petrokemije d.d.,  dok se terenski diesel viličar tipa Manitou od pet tona koristi za utovar velikih vreća tzv. big-bag. Nadalje, teleskopski i zglobni utovarivači koriste za prijevoz i utovar svih vrsta rasutih tereta uključivši sirovine i gotove proizvode.

Rade u tri smjene

Utovarni strojevi koriste se u kontinuiranom načinu rada 24/7, čime se dokazuje da isti posjeduju maksimalne performanse, a što je bio jedan od glavnih zahtjeva i ciljeva krajnjeg korisnika Petrokemije d.d.

Papa pojašnjava da su strojevi opremljeni s tzv. "fleet-managment" sustavom koji osigurava kontinuiranu informaciju o potrošnji pogonskog goriva, pri čemu svaki utovarni stroj isto tako posjeduje visoko razvijenu tehnologiju zaštite od prekomjerne G-sile, odnosno zaštitu od neželjenih udarca stroja, čime se maksimalno produžuje njihov životni vijek.

Mineralna gnojiva ponovno se proizvode u Kutini (Foto: Marinko Petković)

Osim navedenog Euromarkt  je isporučio i četiri industrijske četke u cilju poboljšanja tzv. "house-keeping" procesa, kako bi se maksimalno postigao maksimalni doprinos boljoj zaštiti na radu, očuvanju okoliša te samih radnih strojeva.

Više o strojevima možete doznati na nekom od niže navedenih kontakata tvrtke Euromarkt. 


Fotoprilog


Tagovi

Viličari Utovarivači Novi strojevi Manitou Euromarkt Petrokemija Nabava strojeva Proizvodnja gnojiva Danijel Papa Miroslav Lončarić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/