Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 02.08.2023. 12:00

Uvodi se povećanje godišnjih količina plavog dizela za poljoprivrednike

U javno je savjetovanje pušten Pravilnik o izmjenama pravilnika o primjeni zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel. Iz Ministarstva financija navode da se količine povećavaju zbog povećanih potreba uzrokovanih nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 9.980
  • 627
  • 1

Uvodi se povećanje dodijeljenih godišnjih količina plavog dizela za tekuću 2023. godinu korisnicima prava u poljoprivredi zbog povećanih potreba posebno u ekstremno nepovoljnim vremenskim uvjetima, od mraza, suše, orkanskog nevremena, tuče, poplava, koji svake godine pogađaju naše poljoprivrednike i uzrokuju velike štete u proizvodnji što zahtijeva intenzivnije korištenje razne mehanizacije i povećani broj prohoda na površinama radi osiguranja proizvodnje hrane, stoji u Pravilniku o izmjenama pravilnika o primjeni zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel.

Nadalje, u ovom pravilniku Ministarstva financija, koji je trenutno u javnom savjetovanju, navodi se da za namjene u poljoprivredi pravo na potrošnju ostvaruje korisnik upisan u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji je u prethodnoj i/ili tekućoj godini pravovremeno podnio zahtjev za izravnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja sukladno Zakonu o poljoprivredi.

Tko ostvaruje prava?

On može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina i/ili grla stoke u jedinstvenom zahtjevu u prethodnoj godini, i to u količinama utvrđenima u donjoj tablici koji je njegov sastavni dio. Ako se korisnik bavi uzgojem ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja, minimalni broj grla za koje se može ostvariti ovo pravo iznosi jedan, osim kod konja gdje minimalni broj grla iznosi tri.

Također, mogu ga ostvariti oni koji se bave tovom svinja, brojlera, pura, pataka i gusaka, uzgojem i držanjem konja i magaraca, pčela, kokoši nesilica i ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja i temeljem toga je upisan u registre i evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova, i/ili pravni subjekt kojem je sukladno posebnom propisu povjereno vođenje evidencije.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju temeljem:

  • broja razvrstanih grla na liniji klanja te izvezenih grla tovljenika koje korisnik ima evidentirana u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova. Minimalni broj grla za koja se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi 50
  • broja grla kopitara koje korisnik ima evidentirana na dan 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova. Minimalni broj grla za koja se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi tri
  • broja selećih jedinica koje korisnik ima evidentirana na dan 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili pravni subjekt kojem je sukladno posebnim propisima povjereno vođenje evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj. Seleću jedinicu čini 30 pčelinjih zajednica predviđenih za seljenje ili
  • broja brojlera, pura, pataka i gusaka 'ante mortem' koje korisnik ima evidentirane u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova te broja kokoši nesilica evidentiranog u Upisniku kokoši nesilica, kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, na dan 31. prosinca prethodne godine. Minimalni broj brojlera, pura, pataka i gusaka za koje se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi 500, a kokoši nesilica 350.

Dodatna prava na potrošnju mogu ostavariti ako su u tekućoj godini podnijeli zahtjev za izravnu potporu po površini, za mliječne krave, krave dojilje, rasplodne krmače, koze i ovce, te ugrožene izvorne pasmine domaćih životinja.

Dodatne količine 

"Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnio zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako u tekućoj godini prvi put podnosi zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku", stoji između ostalog u pravilniku kojeg je objavilo Ministarstvo financija. 

Više informacija pronađite ovdje

Količine plavog dizela po korisniku obračunat će Agencija za plaćanja do 15. siječnja tekuće godine, a količine temeljem utvrđenih dodatnih prava do 30. rujna tekuće godine.

Tablica: Pokazatelji prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi

Opis

Jedinica

Količina

Poljoprivredne površine u programu izravnih plaćanja

   

Voćnjaci:

 

 

- Orah i lijeska

litara po ha

300

- Ostale voćne vrste

litara po ha

600

Vinogradi

litara po ha

300

Maslinici

litara po ha

250

Obradive površine:

 

 

- povrće

litara po ha

300

- krumpir

litara po ha

300

- duhan

litara po ha

300

- šećerna repa

litara po ha

300

- ostalo

litara po ha

200

Livade i pašnjaci

litara po ha

50

Stočarstvo:

 

 

Tov goveda u programu IP/IZP goveda

litara po grlu

30

Rasplodne krmače IOS

litara po grlu

50

IZP svinje

litara po grlu

25

Utovljene svinje

litara po grlu

1

Mliječne krave IOS

litara po grlu

180

Krave dojilje u programu IP

litara po grlu

100

Koze i ovce u programu IP/IZP koze i ovce

litara po grlu

13

Konji/IZP konji

litara po grlu

90

Magarci/IZP magarci

litara po grlu

20

Peradarstvo:

 

 

- Perad IZP

litara po uvjetnom grlu

1UG = 33 kljuna

6

- Brojleri

litara po uvjetnom grlu

1UG = 400 kljuna

6

- Pure/patke/guske

litara po uvjetnom grlu

1UG = 33 kljuna

6

- Kokoši nesilice

litara po uvjetnom grlu

1UG = 250 kljuna

6

Pčelarstvo:

 

 

Pčelarstvo

litara po selećoj jedinici

450

IZP - potpora za očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja
IOS – potpora za iznimno osjetljive sektore
IP – izravna plaćanja

Savjetovanje je otvoreno do 16. kolovoza 2023., navode iz Ministarstva financija. 


Tagovi

Javno savjetovanje Plavi dizel Ministarstvo financija Količine Kvote Dodatna prava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]