Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlja odlagališta
  • 23.08.2023. 10:50
  • Osječko-baranjska, Darda

Užasni i opasni prizori - unatoč upozorenjima niču divlja odlagališta otpada

Nimalo ugodne i po zdravlje opasne prizore zatekli smo na poljskim putevima kod Darde nedaleko Osijeka

Foto: Vedran Stapić
  • 495
  • 100
  • 0

Odbačene uredske stolice, traktorske gume, tkanine, plastika, kutije, razbijeno staklo koje je prijetnja i za požare. Nimalo ugodne i po zdravlje opasne prizore zatekli smo ovih dana na poljskim putevima kod Dardi nedaleko Osijeka.

Unatoč upozorenjima, apelima za razvrstavanje otpada i naporima nadležnih službi divlja odlagališta otpada i dalje su izazov mnogih sredina. Od pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Općine Darda, Antonia Branilovića doznali smo kako se oni neprestano bore s nicanjem novih, divljih odlagališta.

Kazne se kreću od 70 do 1.300 EUR-a

"Naš komunalni redar svakodnevno obilazi područje naše lokalne samouprave, dijeli upozorenja, ali piše i kazne", priča nam Branilović. Kako kaže, nakon upozorenja vlasnik ima 8 do 15 dana vremena da očisti odlagalište. Ako to ne učini platit će novčanu kaznu. Najviša kazna je oko 1.300 eura, a najniža je 70 eura. One pak ovise o količinama bačenog otpada. Kazne su, po mišljenju pročelnika nedovoljno velike.

Problem državna politika gospodarenja otpadom?

"Iako kod nas u mjestu žive pripadnici romske nacionalne manjine koji su otpad na takva odlagališta počeli dovoziti prije 40-ak godina, ipak smeće na nepropisan način odlažu i ostali stanovnici", kaže nam Branilović.

Unatoč upozorenjima, kaznama i reciklažnim dvorištima pročelnik priznaje da ondje problem i dalje postoji, ali i da je uzroka više. "Ne možemo samo kriviti ljude koji bacaju otpad. Problem je i državna politika gospodarenja otpadom", upozorio je.

Kako kaže, neke vrste otpada oni na području općine nemaju gdje dovoziti. "Primjerice građevinski otpad stanovnici moraju u svom trošku voziti u 20-ak kilometara udaljeni Nemetin", pojašnjava. Prema njegovom mišljenju, najveći problem je što država nije postavila regionalna odlagališta. Primjerice neke vrste otpada s područja ove općine voze i u 100km udaljenu Požegu. 

"Propisane su određene mjere za odlaganje građevinskog otpada. Zaštita okoliša je na prvom mjestu stoga mi i da trebamo ne bi mogli na području općine naći odgovarajući lokaciju, a nemamo ni dovoljno financijskih sredstva za kupnju i održavanje strojeva koji bi to sve sortirali i prevozili", kaže Branilović.

Nema kraja lošim praksama

Ljudi, dodaje, znaju da komunalni redar ima radno vrijeme do 15 sati i onda nakon toga i po noći idu u pohode nezakonitog bacanja otpada. "Ne možemo s jednim zaposlenim postići da on bude prisutan na svim lokacijama", napominje naš sugovornik dodavši da i čim uspostave kontrolu, stanovnici nađu novo mjesto za divlje odlagalište.

Javili su se i na natječaj za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (FZOEU) kako bi sanirali onečišćene lokacije.

Za sanaciju divljih odlagališta otpada, neovisno radi li se o privatnoj ili javnoj površini, nadležni su Općina i njihove Službe komunalnog redarstva. Na razini RH, Zakonom o gospodarenju otpadom, propisane su kazne za nepravilno gospodarenje otpadom i stvaranje ekološki neprihvatljivih, divljih odlagališta, za one koje se ulovi u nedjelu.

Kuda ću sa šutom ili kramom iz podruma? U kanal, šumu, rijeku

Komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje otpada osobi koja je nepropisno ostavila, odbacila i/ili odložila otpad, te je obveza istog redara da po isteku određenog roka utvrdi izvršnost obveze kao i obvezu jedinice lokalne samouprave da osigura uklanjanje tog otpada ako otpad nije uklonjen.

U Izvješću o provedbi PGORH Općine Darda za 2022. godinu evidentirane su dvije lokacije onečišćene miješanim komunalnim otpadom i to: Romsko naselje kč.br. 1369/9 k.o. Darda te Mesna industrija kč.br. 422/3 k.o. Bilje, čija je sanacija izvršena prema nalazu državnog inspektorata od 2. prosinca 2022. u roku od 30 dana, kažu o ovom problemu iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša osječko-baranjske županije.

Navedene su i dvije prije sanirane lokacije: rubni dio Darde, ul. N. Š. Zrinskog k.č. br. 2986 k.o. Darda i prilazni put saniranom odlagalištu Švajcerova ada k.č. br. 1825 k.o. Bilje za što su utrošena financijska sredstva iz sredstava FZOEU. Također, u istom Izvješću stoji da se provode Informativno-obrazovne aktivnosti u obliku informiranja javnosti vezano za gospodarenje otpadom na način da se na Radio Baranji redovno objavljivala informacija o kretanju Mobilnog reciklažnog dvorišta te se vrši praćenje stanja okoliša (monitoring) tako da djelatnici Komunalnog pogona redovito obilaze područje Općine Darda i uklanjaju manje količine otpada kako se ne bi stvorila nova divlja odlagališta.


Tagovi

Divlja odlagališta Otpad Smeće Općina Darda Antonio Branilović Komunalni redar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.