Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencijska prijevara
  • 06.10.2023. 09:55

Uzeli 1,5 milijun eura, a smokava nigdje? Objavljeni detalji istrage o prijevari s potporama

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), pokrenuo je istragu protiv četiri osobe zbog subvencijske prijevare i pranja novca. Pojasnili su i za što su osumnjičene uhićene osobe

Foto: Depositphotos/AlphaBaby (ilustracija)
  • 1.634
  • 228
  • 0

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu objavio je detalje otvorene istrage protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe zbog subvencijske prijevare i pranja novca

Kako su objavili, između veljače 2015. i listopada 2023, prvoosumnjičena osoba, koja je osnivačica društva obuhvaćenog istragom i stvarna poslovna direktorica drugoga društva, dogovorila je s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u sklopu natječaja "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" vrijednog 2.568.377,19 eura (19,351,437.99 kuna).

Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto te Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15 posto.

Troje već uhićeno: Prali novac za nepostojeće smokve na 900 tisuća kvadrata?

Sumnja se, pišu, da je prvoosumnjičena osoba u ime svojega društva podnijela prijavu na navedeni natječaj u kojoj je neistinito navela da njezino društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti. Do ove sumnje, došli su temeljem rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Odobrena isplata ukupno 1.510.591,64 eura

Iz EPPO su objasnili kako je riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je prvoosumnjičena osoba zatražila bespovratna sredstva. Potpora se, naime, isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, uz uvjet nepostojanja sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora u razdoblju od najmanje pet godina.

"Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba, uz pomoć ostalih osumnjičenika, svojoj prijavi priložila lažne dokumente. Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila plaćanje ukupnoga iznosa od 1.510.591,64 eura (11,394,392.76 kuna) osumnjičenom trgovačkom društvu", izvijestili su.

Opisuju i da je nakon toga, prvoosumnjičena osoba povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svog trgovačkog društva u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, usmjerila je dio na druga povezana trgovačka društva te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice podizala ih u gotovini. Time je, kažu, oštetila Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske za navedenih 1,5 milijuna eura.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika.


Tagovi

Kazneno djelo Uhićenje Istraga Pranje novca Nepostojeće smokve EPPO


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje