Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onečišćenje
  • 07.10.2023. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uzimaju se uzorci hrane i bilja, kontrola tri tržnice i OPG-a - proglašeno stanje velike nesreće

Ispituje se i hrana za životinje, a provodit će se i kontrola mlijeka, sira, mesa, jaja i drugih proizvoda životinjskog porijekla. Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe

Foto: Ž.R. Kristić
  • 1.032
  • 54
  • 0

Inspekcije Državnog inspektorata - poljoprivredna, sanitarna i veterinarska u ovim trenucima obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje na području koje se nalazi nedaleko požarišta u Osijeku, u krugu tvornice Drava International, a u cilju utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove, stoji u priopćenju na njihovim stranicama. 

9 lokacija uzimanja uzoraka

Naime, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procjeni rizika, a to su Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

"Uzimanje uzoraka odvijat će se kontinuirano u narednom razdoblju te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija", poručuju u DIRH-u.

Analiza hrane i hrane za životinje

Konkretno, sanitarna inspekcija DIRH-a kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom s navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Kako postupati s voćem i povrćem koje je bilo izloženo česticama iz dima?

Poljoprivredna inspekcija pak provodi uzorkovanja biljnog materijala: ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalazi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka na krmivima, silaži i/ili sjenaži na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima, prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenje. Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

Bili su spremni za berbu i sjetvu povrća - poljoprivrednici iz osječkog kraja ne znaju što činiti

Na temelju dobivenih rezultata laboratorijskih analiza poduzimat će se daljnje mjere, zaključuju.  

Proglašeno stanje velike nesreće

Na današnjoj press konferenciji župan osječko-baranjski Ivan Anušić proglasio je stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe.

Također je zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku na osječkom području donesena preporuka o odgodi svih zakazanih priredbi na otvorenom, rekao je u Osijeku na konferenciji za novinare. Župan je pojasnio da zbog promjene smjera vjetra mjerne stanice u Osijeku očitavaju povišene koncentracije kemikalija i spojeva, poput benzena.


Tagovi

Požar u Osijeku Onečišćenje Analiza tla Analiza zraka Uzorkovanje Državni inspektorat HAPIH Sigurnost hrane Drava International


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...