Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 07.09.2023. 10:30

Väderstad širi proizvodnju po cijelom svijetu, što pripremaju u novoj sezoni?

U okviru Farming Red prezentacije, u austrijskom gradu Sveti Valentin, koju su organizirali Steyr, Case i Väderstad, predstavljena su dostignuća poljoprivredne mehanizacije. Tu je bio i Agroklub.

Foto: Đorđe Lalić
  • 347
  • 32
  • 0

Nakon Drugog svjetskog rata, 50-ih i ranih 60-ih godina traktori postaju sasvim uobičajeni, ali oruđa za obradu tla nisu bila razvijena, posebno ne za teška, glinena, kao što su u području oko grada Vederštata u Švedskoj. Tada na scenu stupa Rune Stark, djed današnjeg generalnog direktora Väderstad grupe Henrika Gilstringa, koji nastavlja ispisivati povijest.

Pokazajući obiteljske fotografije iz tog vremena i blizu mjesta gdje se danas nalazi tvornica, Gilstring priča kako je djed, nezadovoljan dostupnom opremom rekao: "Moram napraviti nešto bolje, potpuno od čelika."

Rečeno - učinjeno

Nije prošlo puno od izgovorenog do odlaska na otpad gde je kupio čelične grede koje je zavario i sastavio prvi stroj za vlastitu upotrebu. Kada je susjed prolazio pored njega dok je radio, pomislio je kako stroj izgleda dobro i odmah zatražio da i za njega napravi jednu. To je bio veliki napredak, bila je teža, pa je i bolje rezultate imala na terenu.

Voditelj prodaje Matthias Hovnert s generalnim direktorom Henrikom Gilstringom

Glas se proširio i narudžbe su stizale, pa se ubrzo mala radionica na farmi morala proširiti. Väderstad je i dan danas obiteljska tvrtka koja je započela s velikim izumom i pomogla farmerima nositi se s izazovima tog vremena novim načinom razmišljanja. Tako su i nastavili razvijati svoje poslovanje.

"Imamo globalnu ambiciju biti partneri od povjerenja što većem broju kupaca. Ono što naši strojevi mogu je osigurati izvanredno nicanje usjeva iz godine u godinu. To je razlog zašto nam se kupci vraćaju", kaže Gilstring i dodaje da je iza njih prilično turbulentna godina kada je u pitanju poljoprivreda.

Prošla godina donijela je razne probleme

Ranije ove, i na kraju prošle godine imali su situaciju u kojoj je potražnja bila vrlo velika, ali su i rokovi isporuke bili vrlo dugi.

"Nestašica komponenti donijela je globalnu krizu opskrbe koja je bila vrlo nagla. Dali smo sve od sebe da se izborimo s ovom situacijom, da što više strojeva isporučimo poljoprivrednicima na vrijeme", kaže direktor Väderstad grupe i naglašava da su ovo proljeće i ljeto bili prilično izazovni.

"Inputi su ostali na prilično visokoj razini, dok su cijene žitarica pale. Povećavanja troškova kamata je također problem za mnoge naše klijente. I uz sve to, imali smo dosta ekstremnih vremenskih nepogoda širom Europe, kao i u drugim dijelovima svijeta - s vrućinom, sušom i previše kiše, pa čak i najčudnijom, najgorom vrstom tuče koju ste ikada vidjeli, kao u nekim baltičkim zemljama", rekao je Gilstring.

Projekt od 84 milijuna eura

Prošle godine su se preselilu u nove, veće urede i tu imaju švedski tim za softver i elektroniku, koji čini oko 75 ljudi.

"Trenutno gradimo novi ured i centar za korisnike u Wahpetonu u Sjevernoj Dakoti gdje se nalazi američka firma. Plan je završiti sljedeće godine", kaže Gilstring i dodaje da su također u velikom programu proširenja kapaciteta na glavnom proizvodnom mjestu u Švedskoj, i da to traje nekoliko godina.

Nestašica komponenti donijela je globalnu krizu opskrbe

To, kako kaže, uključuje veliku poslovnu zgradu, jaču logistiku, veći kapacitet zavarivanja u postojećim zgradama, a u novim će biti smještena velika bojaonica i montažne linije. To će dovesti do povećanja kapaciteta sa 6.000 na 10.000 strojeva do 2027. godine. Dodao je da će taj projekt iznositi milijardu švedskih kruna, odnosno oko 84 milijuna eura.

"U 2023. imali smo prilično veliki rast u kompaniji, što je rezultiralo i rastom ljudstva. Danas imamo oko 2.000 zaposlenih koji se bave prodajom, proizvodnjom, kao i istraživanjem, razvojem i slično", rekao je voditelj prodaje ove grupe Matthias Hovnert.

Strojevi na više od 40 tržišta

Danas su prisutni na nešto više od 40 tržišta na kojima aktivno prodaju strojeve, a gdje imaju svoje osoblje ili partnere koji rade s kupcima. Prešli su proizvodnju od 7.000 strojeva u svojim tvornicama, a najveća je, već spomenuta, u Wahpetonu. Također je bitan i posao s dijelovima, jer svake godine prodaju preko milijun originalnih dijelova, koje isto tako sami proizvode.

Naša nova poslovna 2024. godina počinje već 1. listopada tako da imamo dobre rezerve narudžbi. Vidimo potencijal rasta čelika na nekim tržištima", rekao je ovaj šef prodaje.

Od zavarenih greda, do TopDown-a 500

"Vrijedno spomena je naše najveće tržište, a to je Kanada, gdje imamo "Air Seeders" i "Seed Hawks", proizvedene u kanadskim tvornicama koje uglavnom opslužuju njihovo tržište, ali i Australiju. Ovdje smo zabilježili veliki rast prethodne godine i nastavljamo razvijati posao. U Kanadi smo premašili promet od 120 milijuna eura i sada smo lideri na tržištu", kaže Mattias Honvert.

I dalje se ulaže

Prije dvije godine su kupili i kompaniju u SAD-u. Postepeno su to preuzeli i nastavljaju ulagati. Ne ulažu, kako kaže, samo u zgrade, nego u više ljudi, više proizvoda.

"Unosimo europsku tehniku u američku, spajamo ih i dobivamo zaista dobre koncepte koji se uklapaju, posebno na američko tržište", rekao je Honvert i dodao da su ponosni na rast, pa je spomenuo tržište Njemačke i Francuske kao primjere.

Honvert najavljuje veliki broj strojeva na ovogodišnjoj Agritehnici

"Vrijedi napomenuti i rast koji smo ostvarili u Rumunjskoj i Bugarskoj, koji je malo iznad prosjeka. Ako gledamo unaprijed, pored navedenih, očekujemo rast i u Danskoj, a tu su i Španjolska i Italija, dva tržišta u koja smo investirali posljednjih godinu dana", rekao je on.

Imaju i vlastitu tvornicu potrošnih dijelova, koja je, kako kaže, srce njihovog poslovanja. To je jedna od četiri tvornice locirane u Švedskoj. Od 2000. godine su uložili 165 miljuona švedskih kruna, odnosno oko 13 milijuna eura.

"Naredna godina donosi brojne vijesti iz Väderstad-a koje su nas natjerale da povećamo prostor na Agritehnici. Bit ćemo tamo. Bit ćemo veći nego ikad, u istoj sali, ali sa puno većim štandom: 17 strojeva, 17 noviteta koje ćemo pokazati", zaključuje Honvert.


Fotoprilog


Tagovi

Henrik Gilstring Vaderstad Ulaganje u proizvodnju Investicije Obiteljska tvrtka Projekt Podizanje tvornica Priključni strojevi Matthias Hovnert


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva