Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty 2024
  • 25.09.2023. 13:30
  • Suolahti

Valtra S416: Novi boss na poljima i najjači predstavnik S serije

Nordijski je dizajn nove serije S šeste generacije poboljšane učinkovitosti i održivosti uz potpunu opremljenu tehnologiju pametne poljoprivrede, navode inženjeri Valtre

Foto: Renata Prusina
  • 5.180
  • 371
  • 0

Vjerujem da ste znali da su s potrošnjom od 12 kilograma godišnje Finci najveći kavopije na svijetu, da imaju više sauna nego automobila, da su ludi za Formulom 1 i hokejom na ledu, da imaju svjetska prvenstva u bacanju čizama i sviranju "zračne" gitare, da su prema izvješću UN-a već šestu godinu zaredom proglašeni najsretnijim ljudima na svijetu, da je Finska (a ne Sjeverni pol!) domovina Djeda Mraza, Angry birds-a, Nokia-e i, naravno, svjetski poznatog Valtra traktora!

Ono što možda niste znali je da su prošlog petka u tvornici u Suolahtiju pred više od 70 novinara iz cijele Europe (i šire) predstavili šestu generaciju S serije, pod nadimkom Boss! Ovaj novi "gazda" će se pojaviti na europskim poljima idućeg ljeta, a prve isporuke u zemljama s nižim standardima emisije (bit će dostupan i u Stage 3 inačici motora) kao što je Južna Amerika, planiraju za drugu polovicu 2024.

Još štedljiviji i udobniji

Sa šest modela rasponom snage od 280-420 KS (S 286, S 316, S 346, S 376, S 396 i S 416) riječ je o Valtrinom najvećem i najsnažnijem traktoru, a posljednji u ovoj vrsti, model S416, finalist je ovogodišnjeg Tractor of the Year izbora. Veliki okretni moment pri niskom broju okretaja AGCO Power 8,4-litarskog motora u kombinaciji s CVT bestupanjskim mjenjačem obećava i do 10 posto manju potrošnju goriva u usporedbi s prethodnom S generacijom.

TotY 2024: U novoj utrci za prestižnog Oskara industrije 13 traktora

Zadržavajući prepoznatljiv pečat nordijskog dizajna visoke udobnosti, jednostavnosti i funkcionalnosti, vjernim će poklonicima ovog finskog brenda uz lakši ulaz u poboljšanu prostranu ergonomičnu kabinu (naslijeđenu od pete generacije N,T i Q serije), povećan broj svjetala (sad 16 i sve LED), niz opcija ovjesa za prednju osovinu i kabinu, uz mogućnost izbora Skyview kabine te više prilagodljivosti na različite radne zadatke, omogućiti i nadalje uživanje u pametnoj Valtra tehnologiji - tvornički ugrađenom TwinTrac sustavu vožnje unatrag (okretanjem sjedala, a ne traktora) i nagrađivanom SmartTouch korisničkom sučelju na upravljačkom rukohvatu.

SmartTouch korisničko sučelje

Održivost na visokom mjestu prioriteta

Ponudu precizne poljoprivrede koja prati zahtjeve i potrebe većine kupaca (Valtra guide navođenje, kontrola do 96 sekcija, istovremena kontrola distribucije pet različitih proizvoda, Task Doc Pro za prijenos dokumenata...), u novoj su S seriji upotpunili s automatskim okretanjem na uvratini SmartTurn koje daje iskustvo autonomne vožnje te još učinkovitiju obradu polja s četiri načina okretanja - djelomično (Part Field mod), polukružno U-okretanje, Y-okretanje i K-okretanje.

Za 2025. najavljuju i uvođenje novih tehnoloških značajki u S seriju, kao što je primjerice TIM upravljanje traktorskim priključkom (kada primjerice balirka prema željenoj gustoći bala diktira brzinu kretanja traktora) temeljeno na ISOBUS-u.

Vrlo su ponosni na održivost proizvodnje te ističu da će serija S biti jedan od njihovih najodrživijih traktora, što vide kao veliku podršku poljoprivrednicima za održivi rast njihovih gospodarstava. Naime, dvije trećine komponenti ovog traktora dolazi iz Finske, a njihova tvornica radi na 100 posto obnovljivoj energiji (od 2017. do 2022. smanjili su emisiju za 97 posto). Serija S kompatibilna je s obnovljivim dizelskim gorivom a, kako kažu, napustit će tvornicu s Neste My obnovljivim dizelskim gorivom u svom spremniku. Pametna poljoprivredna tehnologija ponuđena uz S seriju smanjuje inpute i štedi vrijeme te smanjuje potrošnju goriva, čineći rad farmera učinkovitijim i održivijim.

Uskoro i proizvodnja CVT prijenosa u Finskoj

No vratimo se još malo tehničkim parametrima. Dakle, AGCO Power 6-cilindarski motor s pet posto više snage, devet posto većim okretnim momentom i tri posto manjom potrošnjom goriva, razvit će u boostu 425 KS (313 kW) pri 1.850 okretaja u minuti, dok će maksimalni okretni moment 1.750 Nm postići na 1.500 okretaja motora. Motor zadovoljava najviše europske standarde emisije ispušnih plinova (Stage V) zahvaljujući kombinaciji dizel oksidacije, filtera dizel čestica i selektivne katalitičke redukcije (DOC + DPF + SCR). 

Tvornički ugrađen TwinTrac sustav vožnje unatrag okretanjem sjedala, a ne traktora

Već spomenuti bezstupanjski prijenos (s dva ranga, za polje i transport) glatko će dovesti od 0,1 do maksimalnih 50 km/h. U Valtri su posebno ponosni što će se zahvaljujući novim ulaganjima u tvornicu, posebice u modernizaciju proizvodnje prijenosa, uz one koji se ugrađuju u seriju N i T, vrlo skoro u Suolahtiju proizvoditi i AGCO CVT prijenos za Q i S seriju (koji se trenutno proizvodi u Fendt tvornici u Marktoberdorfu).

Zammaretti: Možemo očekivati porast broja električnih i hibridnih traktora

Što se hidraulike tiče, na raspolaganju je OC ili CCLS pumpa s 200 odnosno opcijskih 200+200 litara protoka u minuti. Traktor može biti opremljen s 2-3 prednjih i 4-6 stražnjih priključnih ventila. Stražnji podizni kapacitet je 12, a prednji 5,8 tona. Sam traktor bez opterećenja teži 12, a maksimalna radna težina mu je 18 tona. Inače, standardna brzina stražnjeg priključnog vratila s elektrohidrauličkom aktivacijom je 540E-1.000, a prednjeg 1.000 okretaja u minuti.

Skrojen po mjeri kupca

Inženjeri naglašavaju kako je svaki njihov traktor koji siđe s montažne trake praktično "unikatan" odnosno skrojen prema odabranim specifikacijama točno određenog kupca, no posebno ističu iz godine u godinu (a ove slave 10. obljetnicu ovog kreativnog studija) sve traženije Valtra Unlimited personalizirane prilagodbe, zahvaljujući kojima više od trećine proizvedenih traktora imaju osobni pečat naručitelja.

"Velike farme i poljoprivredni poduzetnici ovise o tome da imaju prava rješenja za poduzimanje naprednih zadataka pametne poljoprivrede na najučinkovitiji mogući način. Valtra Unlimited u jedinstvenoj je poziciji da ponudi točno ono što svakom poslu treba za učinkovitiju, ergonomičniju i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Mikko Lehikoinen, zamjenik direktora marketinga, potvrđujući kako će te značajke biti dostupne za sve modele S serije 6. generacije.

Predstavljena šesta generacija S serije pod nadimkom Boss - Valtra S416

Tako će nove S modele biti moguće opremiti, između ostaloga popularnim središnjim sustavom podmazivanja (CLS), najsuvremenijim zvučnim sustavom (uključujući Apple CarPlay i Android Auto), kao i sustavom kamera Unlimited VIEW (sa zaslonom visoke razlučivosti i naprednim algoritmima strojnog učenja za automatsko otkrivanje objekata koji se kreću ispred traktora te upozoravanje vozača) radi poboljšane sigurnosti na polju i na cesti. Uz to, naravno, i najomiljeniju značajku po izboru naručitelja - specijalnu nijansu boje.

Ovaj je TotY finalist predstavljen u posebnoj jantarnoj boji. Uočljiva je i razlika u logu, u kojem su sada slova razmaknuta, što, kažu, simbolizira njegovu globalnu namjenu.

I na kraju, važno je naglasiti da će ovu novu generaciju predstaviti širokom tržištu od studenog ove godine na poljima i prezentacijama za kupce diljem svijeta. Sve one koji žele biti među prvima koji će vidjeti novog Bossa, pozivaju na ovogodišnji sajam poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hannoveru (Njemačka) od 12. do 18. studenog na njihovom štandu B39 u hali 20.


Fotoprilog


Tagovi

Valtra S416 Toty 2024 Izbor za traktor godine SmartTouch TwinTrac sustav Boss Održivost


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner