Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 13.07.2024. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Veleposlanik Mađarske: Poljoprivrednike treba promatrati kao dio rješenja, a ne problem

Veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, Czaba Demcsák na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu predstavio je prioritete mađarskog predsjedanja Vijećem EU.

Foto: Prtsc/youtube
  • 226
  • 27
  • 0

Poljoprivrednike ne treba promatrati kao problem već kao dio rješenja, istaknuo je veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, Czaba Demcsák na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Govoreći o prioritetima mađarskog predsjedanja Vijećem EU, istaknuo je da će predsjednišvo otvoriti raspravu u koju će uz države članice uključiti poljoprivrednike i druge dionike sektora, kako bi se Zajednička poljoprivredna politika u narednom razdoblju prilagodila njihovim stvarnim potrebama.

Pojednostavljenje administracije

U tom smislu planirano je 1.000 sastanaka radnih skupina, 230 događaja u Republici Mađarskoj, te brojni sastanci Vijeća, "kako bi se konstruktivnim razgovorima stvorili preduvjeti za konkurentnu poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju koja će biti otporna na krize, temeljena na znanju i istraživanju i održiva".

Zamjenica veleposlanika Zsófia Gyöngyös, navela je da tranzicijski period do formiranja europskih institucija, treba prepoznati kao priliku u kojoj države članice mogu artikulirati svoja mišljenja i inicijative.

"A što se sektora poljoprivrede tiče, mađarsko predsjedništvo radit će na pojednostavljenju administrativnih procedura i stvaranju pretpostavki fleksibilnosti, kako za države članice, tako i za poljoprivrednike", naglasila je. 

Kako je priopćeno s Odbora, na sjednici se čulo i da će se u novom europskom dogovoru za konkurentnost, kao središnja tema razmotriti utjecaj koji subvencije za ruralni razvoj mogu imati na poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih i prehrambenih sustava kako bi se zaštitilo pravo na ostanak u ruralnim područjima i očuvao ruralni način života. Svemu navedenom potporu bi trebalo dati i rješavanje demografskih izazova s kojima se suočava cijela Europa.

Petir: Zaustavite uredbu o genomskim tehnikama 

Predsjednica odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, mišljenja je kako uz raspravu o novom zakonskom okviru za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2027. što je prioritet mađarskog predsjedanja, žurno treba raspraviti mogućnosti izmjene postojećeg koji je izazvao prosvjede poljoprivrednika zbog previsoke zelene ambicije i kompliciranih administrativnih zahtjeva. 

Istaknula je i da Republika Hrvatska ne podržava donošenje Uredbe o novim genomskim tehnikama, jer se istom na "mala vrata“ u Europsku Uniju uvode genetski modificirani organizmu te je apelirala na potporu mađarskog predsjedništva kako bi se donošenje ove Uredbe zaustavilo. 

Predložila je i da potaknu s europske razine sufinanciranje kupnje kuća za mlade obitelji na selu koje se bave poljoprivredom, a žive u jedinicama lokalne samouprave s manje od 5000 stanovnika. Mjere za koju su na njezin amandman, u Državnom proračunu osigurana sredstva. 


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Sabor Veleposlanik Mađarske ZPP Czaba DemcsáK Vijeće EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".