Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza svinja
  • 06.09.2023. 15:00

Velike farme u Makedoniji i Italiji zahvatila afrička svinjska kuga

U Sjevernoj Makedoniji je ugrožena cijela populacija svinja, a u Italiji je zahvaćena jedna od najvećih svinjogojskih regija. Što poduzimaju?

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 1.521
  • 281
  • 0

Zaraza afričkom svinjskom kugom proširila se na Sjevernu Makedoniju gdje je pogođena farma u Tarincima, na istoku države. 

Riječ je o farmi tovnih svinja tvrtke Agria gdje će morati biti uništeno 9.000 životinja, potvrdila je tamošnja Agencija za hranu i veterinarstvo. 

Kopaju jame na državnom zemljištu

Nakon eutanazije, ondje ih planiraju zakopati u jame zbog čega su prosvjedovali mještani sela Tarinci i Nov Karorman, piše Večer.  

"Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa je upravo ova farma u selu Tarinci, a problem je gdje će završiti uginule svinje. Pokušavali su iskopati jame na državnom zemljištu, u Industrijskoj zoni gdje se nalazi nekoliko tvrtki", upozorio je načelnik Općine Karbinci, Viktor Paunov. 

Smatra se da je ugrožena cijela populacija od 150.000 svinja u zemlji. 

U Italiji uključili i karabinjere

Ova je bolest potvrđena i u Italiji, u Zinasco Nuovu, selu južno od Milana u Lombardiji, na četiri lokacije, a navodno je zaraženo gotovo 10.000 svinja. 

U toj je regiji smješteno više od polovice od deset milijuna svinja u Italiji. Zajedno sa susjednom regijom Emilla Romagna najvažniji je proizvođač mortadela, salama, pršuta, odnosno glavni je dobavljač suhomesnatih proizvoda na svijetu. Svinjogojski sektor ostvaruje godišnji promet od 11 milijardi eura i sada je pod ogromnim pritiskom, a time i cijene svinja koje su, kako navodi Nieuwoogst, najviše u Europi.

U suzbijanju su čak angažirali i karabinjere, a cilj je boriti se s populacijom divljih svinja. Oko zaraženih područja te na granici sa Slovenijom, bit će postavljene ograde kako bi im se spriječio ulazak, što subvencionira država

Strože su mjere u klaonicama, a budući da je možda došlo do kašnjenja u prijavi prvih slučajeva, poduzimaju se kaznene mjere za krivce. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Divlje svinje Italija Lombardija Sjeverna Makedonija Zaraza Zakapanje svinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje