Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta tla
  • 18.04.2024. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Veliki postotak tla je u izrazito lošem stanju, krajnje je vrijeme za zaštitu

Brojnost i raznolikost gujavica puno nam govori o tlu u kojem se nalaze. Dobro ih je imati što više te je to sada i u interesu Europske unije, rekla je biologinja Davorka Hackenberger.

Foto: Printscreen Youtube
  • 703
  • 73
  • 0

Kvaliteta tla jedan je od najvažnijih preduvjeta za ratarsku, voćarsku, povrtlarsku i svaku drugu poljoprivrednu proizvodnju. Gliste odnosno gujavice rijetko su kome omiljene, no zapravo su jako korisne.

"Više je funkcija koje one čine. Svojim kopanjem prave hodnike koji omogućavaju kako prodiranje vode u tlo, tako i zraka te je lakši rast korjenja", objasnila je biologinja Davorka Hackenberger za Osječku televiziju. Neke vrste, dodaje, omogućavaju unos organskih tvari u dublje slojeve te ih na taj način obogaćuju.

Osim za samo tlo, pomažu i biljkama. Ova stručnjakinja pojašnjava kako sa svojim kretanjem omogućavaju veću mikrobnu aktivnost, što ponovno utječe na povećanje i dostupnost hranjivih tvari biljkama.

Krajnje je vrijeme za zaštitu tla

Brojnost i raznolikost gujavica puno nam govori o tlu u kojem se nalaze. Ističe kako ih je dobro imati što više te da je to sada u i u interesu Europske unije. "Sve više projekata se daje upravo za zaštitu tla, za razvoj različitih metoda monitoringa odnosno proučavanja biološke raznolikosti i komponente tla".

Pritisak na proizvođače utječe i na kvalitetu tla - kakvo je stanje u RH?

A ranije nije bilo toliko istraživanja "jer do sada uvijek su se gledali samo kemijsko-fizikalni parametri, kakav je pH, dodavali su se različiti dodaci. No ono što je vidljivo je da je jako veliki postotak tla u Europi u izrazito lošem stanju", izjavila je za Osječku televiziju.

Od velike je važnosti ova tema i za Slavoniju i njezinu ravnicu, a kako ističe Hackenberger, krajnje je vrijeme za zaštitu, i u vidu klimatskih promjena i njegovom višestoljetnom iskorištavanju. "Moramo se potruditi da možemo i u budućnosti govoriti da je ovo plodno tlo, da je ovo ne samo žitnica nego da nam i dalje može davati ono što nam je i do sada davalo", zaključila je.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Osječka televizija Kvaliteta tla Gujavice Gliste u tlu Plodnost tla Europska unija Uredba o tlima Zaštita tla Biološka raznolikost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com