Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 31.07.2024. 08:15
  • Šibensko-kninska, Plastovo

Vinariji Bibich požar progutao maslinike, vinograde i štalu, jedan vatrogasac ozlijeđen

Najveći problem u gašenju požara na području Skradina predstavlja težak brdoviti teren. Širenju je pomogla jaka, na udare i orkanska bura.

Foto: HVZ
  • 582
  • 67
  • 0

Vinogradi, maslinici, borova šuma nestali su u vatrenoj stihiji kod Skradina s kojom se i dalje bore vatrogasci od kojih je jedan i lakše ozlijeđen. 

Kako javlja Hrvatska vatrogasna zajednica, a prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati.

“Situacija je katastrofalna. Cijeli dan smo u obrani od požara, ali je nažalost sve izgorjelo. I vinogradi i maslinici i štala u Plastovu. Kuću smo obranili od vatre, a sada kreće noćna smjena”, javio je jučer Kultu plave kamenice Filip Bibić iz poznate obiteljske vinarije Bibich.

Vatrena stihija protutnjala i vinogradima Ante Sladića: Jedan problem mora se odmah riješiti!

Podsjećaju, upravo je područje Plastova jedna od najvažnijih vinogradarskih i vinarskih lokacija u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a samo mjesto dom dvije iznimno važne vinske kuće - vinariji Bibich i vinariji Ante Sladića. 

Vatrogasci javljaju da je vatra dosad progutala i oko 780 ha niskog raslinja i borove šume, a najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo te postoji mogućnost da se proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požarištu trenutno djeluje 163 vatrogasca sa 58 vatrogasnih vozila i zračne snage koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra. 

Požar na području Smokovića kod Zadra, kažu, u jednom je trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće.

Ogroman požar izbio je i u Gornjim Tučepima, u predjelu Čovići na makarskom području. Vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč. Ujutro su na požarišta stigli kanaderi.


Fotoprilog


Tagovi

Požar Vatrogasci Vinarija Bibich Maslinici Ozlijeđen vatrogasac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima da punim bamije ;)