Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.08.2024. 18:00

Virus na farmi: Francuska izgubila status zemlje slobodne od ptičje gripe

Kako je priopćeno iz francuskog Ministarstva poljoprivrede i i prehrambene suverenosti, ovo je prvi slučaj ptičje gripe u profesionalnoj tvrtki od 16. siječnja

Foto: Shutterstock/Joa Souza (ilustracija)
  • 62
  • 6
  • 0

Ptičja gripa otkrivena je na farmi peradi u regiji Ille-et-Vilaine u blizini Rennesa, čime je Francuska izgubila status "slobodne od ptičje gripe", prenosi La France Agricole

Prema informacijama tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede i prehrambene suverenosti, glavna pretpostavka je da je virus na farmu, na kojoj je HPAI otkriven 12. kolovoza, prenesen preko divljih ptica, koje su posljednjih tjedana bile zaražene duž bretonske obale.

Ovo je, kažu, prvi zabilježeni slučaj u profesionaloj tvrtki u Francuskoj od siječnja 2024., a farma je već ispražnjena i podvrgnuta dezinfekciji kako bi se spriječilo širenje virusa. 

"Kako bi se kontrolirao rizik od širenja, zabranjeno je kretanje peradi u područjima gdje se moraju pridržavati strogih zdravstvenih mjera i gdje je pojačan nadzor farmi. Unatoč gubitku statusa "slobodne od HPAI“, razina rizika od bolesti na nacionalnoj razini ostaje zanemariva. Povratak na status 'bez ptičje gripe' moguć je 28 dana nakon završetka dezinfekcije i u slučaju da se ne pojave nova žarišta“, ističe Ministarstvo. 

Francuska je krajem 2023. godine provela opsežnu kampanju cijepljenja desetak milijuna peradi kako bi spriječila epidemiju velikih razmjera.


Tagovi

Ptičja gripa Perad Francuska Zaraza Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.