Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 13.11.2023. 09:00

Više od 90.800 poljoprivrednika dobilo povećane kvote plavog dizela

Nove količine plavog dizela po podnesenom Jedinstvenom zahtjevu u 2023., a za potrošnju u 2024. godini, poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.605
  • 261
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) objavila je da je uskladila odobrene količine plavog dizela za 2023. godinu sukladno izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na ovo gorivo za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu.

Kako navode, povećanje kvote u 2023. godini dodijeljeno je za 90.838 poljoprivrednika u iznosu od 71 milijuna litara.

"Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu", ističu iz APPRRR-a. Također, pišu da pravo na potrošnju mogu ostvariti temeljem prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku.

Nove količine po podnesenom Jedinstvenom zahtjevu u ovoj godini, a za potrošnju u idućoj., poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja 2024. godine.

Pozivom na broj telefona 01/612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.


Tagovi

Plavi dizel Dodatne kvote Dodatno pravo APPRRR Gorivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.