Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 18.03.2024. 10:20

Više od milijun eura kazni izrečeno zbog nedozvoljenog unosa pesticida u Hrvatsku

Nezakoniti pesticidi ulaze u Hrvatsku dominantno iz Srbije i Bosne i Hercegovine te manjim dijelom iz Crne Gore, opisuju iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung (ilustracija)
  • 565
  • 33
  • 0

Više od 530 litara i 332 kilograma pesticida otkrila je Carinska uprava Ministarstva financija tijekom 2023. i spriječila pokušaje njihova nezakonitog unosa u zemlju. 

Riječ je, objavili su, o 388 slučajeva za koje je izrečeno ukupno 1.035.311,25 eura kazni.

Konkretno, spriječen je unos 114,17 kilograma i 479,85 litara herbicida, 199,37 kg i 36,68 lit. insekticida te 19,34 kg i 13,70 lit. fungicida na vanjskoj granici RH/EU.

"Nezakoniti pesticidi ulaze u Hrvatsku dominantno iz Srbije i Bosne i Hercegovine te manjim dijelom iz Crne Gore", opisuju iz Carinske uprave navodeći da su najčešće pronađeni u prtljažnom prostoru i iza vozačevog i suvozačevog sjedala.

Od prekršitelja su najčešće evidentirani državljani Srbije, Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a manjim dijelom Turske, Slovenije, Austrije i Crne Gore.

Naveli su i da je najveći broj zapljena ostvaren u nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek dok se veći broj slučajeva nezakonitog prijenosa primjećuje u mjesecima od travnja do rujna.

Kada su kazne u pitanju, pojašnjavaju da Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje Unije ili iznošenja robe iz carinskog područja EU, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu.

Carinici oduzeli 2.180 litara plavog dizela - izrečene i prilične novčane kazne

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 1.327 do 132.723 eura za pravnu osobu, a za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi od 398 do 13.273 eura.

"Apeliramo na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH te ponovno naglašava kako će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, insekticida i fungicida biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena", ističu. 


Tagovi

Carinska uprava Pesticidi Zabranjeni pesticidi Novčana kazna Ministarstvo financija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...