Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 09.11.2023. 14:30

Visoki upravni sud presudio u korist krških stočara - slijede obeštećenja

Epilog je to višegodišnje borbe više od 500 obiteljskih gospodarstava i upozoravanja da su stočari s krških prostora kolateralne žrtve spora bivšeg ministra poljoprivrede, kaže nam Ivan Tešija.

Foto: Vedran Stapić
  • 5.256
  • 366
  • 2

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo je odluku Hrvatskih šuma o pokretanju postupka prinudne naplate s osnove korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu, a čiju je ocjenu zakonitosti još prije dvije godine zatražila udruga Hrvatski krški pašnjaci. 

Kako stoji u presudi, zadužuju se Hrvatske šume da izvrše obračun naknade štete odnosno izgubljene dobiti za sve korisnike koji su koristili šumsko zemljište. Obračun je potrebno izraditi temeljem raspoloživih podataka iz ARKOD sustava, i to od dana upisa do dana izdavanja obračuna, odnosno dana brisanja iz ARKOD-a. 

Epilog je to, kaže nam predsjednik Udruge, Ivan Tešija, njihove višegodišnje borbe i upozoravanja da su stočari s krških prostora kolateralne žrtve spora bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušiča i poduzetnika Claudea Jambrušića. Zbog tog sukoba, bivši ministar krške je pašnjake proglasio nepoljoprivrednim zemljištem. 

Kolateralne žrtve spora bivšeg ministra

Ta odluka dovela je do toga da su kontrolori Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i rualnom razvoju, takve površine izbacivali iz ARKOD-a kao neprihvatljive, kažnjavali poljoprivrednike i pisali im naloge za povrat sredstava i to za 1,5 puta više nego što su ih dobili. 

"Mnogi su uništeni ovakvim metodama i dovedeni na rub egzistencije i očaja. Mi smo svi oboljeli", kaže ističući da se na temelju toga i koeficijenta prihvatljivosti iživljavalo nad poljoprivrednicima u pisanju kazni i sankcija.

Uveo je Tolušić i termin “nedovoljna ispašenost” na temelju kojeg ih se također kažnjavalo, oduzimalo i uskraćivalo sredstva. Navodi i da je takvo nezakonito karakteriziranje poljoprivrednog zemljišta prenio i u Hrvatske šume koje stočarima tradicionalno pašnjačke poljoprivredne površine ne daju u zakupe. "Ne daju unatoč Zakonu o poljoprivrednom zemljištu po kojem su te površine pogodne za ispašu i poljoprivrednu proizvodnju", dodaje. 

Slučaj Žampera: Agencija im odobrila, isplatila pa oduzela više od 300.000 kuna poticaja?

Potom je na temelju Uredbe o davanju u zakup šumskog zemljišta (NN 55/2019) dodatno blokirana svaka dodjela i upis novih površina u ARKOD, kao i razvoj i opstojnost stočarstva na krškim područjima.

"Želio je da plaćamo po duploj cijeni korištenje šumskog zemljišta i to retroaktivno", opisuje Tešija. 

Uskraćene potpore, naplaćivano napasivanje 

Dodaje i da je čak 90 posto kontrola provedenih ondje bilo “nesukladno”, prema čemu su, dakle, skoro svi bili u prekršajima. "Cilj je bio oteti što više sredstava. Čak su nam retroaktivno naplaćivali kazne i oduzimali sredstva", kaže nam dodajući da se znala, jer je naušnica ispala s jednog grla, odrezati kazna od 20 posto manje potpora. 

Onima koji su bili u ekološkoj proizvodnji izbrisano je gotovo 90 posto površina i morali su vratiti sredstva od dana ulaska u eko. Dakako, to je povlačilo i nemogućnost ostvarivanja mjera na koje su aplicirali. Ističe i da je Uprava Hrvatskih šuma ucjenjivala poljoprivrednike da plaćaju ispašu i do tri puta više nego što, primjerice, Fortenova plaća korištenje oranica po Baranji.

"Prisiljavali su ljude da podižu kredite, plaćaju kamate i stavljaju pod hipoteku svoju imovinu kako bi platili korištenje zaraslog krškog pašnjaka", navodi dalje dodajući da su od premijera i aktualne ministrice tražili reviziju svih odluka o povratu sredstava, no nije im se udovoljilo. Na jednom sastanku pitao ju je i gdje su sva ta krškim stočarima oduzeta sredstva i dobio odgovor: Na pravom mjestu. S njima se postupalo odgovorno. 

Europa potiče, a Hrvatska koči razvoj ekstenzivnog stočarstva

Protiv odgovornih u Upravi HŠ-a zbog zlouporabe položaja i ovlasti su DORH-u i USKOK-u još 2021. podnijeli kaznene prijave, ali odgovor zasad nisu dobili. 

"Sada ćemo nadopuniti kaznenu prijavu i u prilog staviti odluku Visokog upravnog suda", napominje. 

Traže ostavku odgovornih u APPRRR i Hrvatskim šumama

Zatražili su nakon dobivanja presude razgovor s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, a tražit će i ostavku odgovornih u APPRRR-u i Hrvatskim šumama.  

"Išlo se na nas đonom, iz zle namjere. Sustav potpore složen je tako da se ljudima pomogne da ostanu na selu, a nas se opstruiralo, dovelo do toga da smo po sudovima, a to nije posao poljoprivrednika", umorno nakon svega zaključuje Tešija navodeći da će svakako svi tražiti povrat uskraćenih im sredstava i nastaviti borbu do krajnje pobjede. Riječ je, inače, o više od 500 poljoprivrednih gospodarstava!

Krški pašnjaci: Uz onu Visokog upravnog suda, stočarima stižu i presude s općinskih sudova

Ne ispoštuju li se zahtjevi, i poljoprivrednici krških područja poručuju isto što i Slavonci - slijedi prosvjed. 

Presudu Visokog upravnog suda pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Krški pašnjaci Presuda Visoki upravni sud Ivan Tešija Naknada gubitka Hrvatske šume APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje