Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 30.11.2023. 09:00

Vladina taktika "zavadi pa vladaj" (ne)uspijeva?

Imamo novo žarište afričke svinjske kuge, ali i nove punktove na kojima su nezadovoljni poljoprivrednici. Najavljen je i prosvjed u Drnišu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 4.256
  • 293
  • 0

Do traženog sastanka prosvjednika s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković danas će ipak doći i to u Zagrebu. 

Odlučeno je to nakon jučerašnjeg burnog dana gdje se prvotno inzistiralo da ona dođe u Slavoniju, a dio poljoprivrednika od strana uključenih u zajednički poslane zahtjeve oko načina suzbijanja afričke svinjske kuge i pomoći proizvođačima, najavio da će put glavnog grada. Prije svega predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović u čijem su selu jučer osvanuli i grafiti kojim je nazvan izdajicom. 

Podsjetimo, četiri strane, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, Stožer za obranu hrvatskog sela, Udruga svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije i Odbor za svinjogojstvo HPK, usuglasile su prethodno svoje stavove da bi jučer zbog mjesta sastanka, zamalo došlo do raskola. Prema tome, čini se da je Vladina taktika "zavadi pa vladaj" djelomično uspjela. 

Djelomično jer s druge strane, uspjeli su i učvrstiti seljake oko prosvjeda koji traje već deveti dan pa su, uz već postojeće punktove u tri županije, postavljeni i novi - u Vođincima i Nuštru dok će se danas u 10 sati okupiti u Donjem Miholjcu, u naselju Gorica. Organiziraju se i poljoprivrednici u Moslavini, a za 2. prosinca je najavljen prosvjed u Drnišu u 11 sati, preko puta benzinske pumpe u dvorištu bivšeg Remonta.

Organizira ga udruga Hrvatski krški pašnjaci koja je nedavno prosvjedovala i u Gračacu u Zadarskoj županiji. 

Traktorima blokirane prometnice u Slavoniji, iz Dalmacije poslali poruku premijeru

Prosvjed u Šibensko-kninskoj županiji održava se pod geslom "Vrime je da im kažemo dosta je!". 

Vezano uz samu afričku svinjsku kugu, jučer je potvrđen novi slučaj u Osječko-baranjskoj županiji, na farmi Mirka Kolića u Vrbici kod Đakova. Za danas je predviđeno eutanaziranje čak 517 svinja težine od 90 do 130 kilograma.


Tagovi

Prosvjed Afrička svinjska kuga Sastanak Pregovori Novo žarište Novi punktovi Najava prosvjeda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje