Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Vlaović
  • 18.01.2019. 15:20

Vlaović: Tko je uopće vlasnik zrcalnih tvrtki?

Odnos prema državnoj imovini najbolje je prezentiran u Đakovačkoj ergeli. Isto vidimo i u prijenosu koncesije državne zemlje na zrcalne tvrtke Agrokora, reagirao je zastupnik HSS-a.

Foto: HSS
  • 341
  • 44
  • 0

"Hrvatska seljačka stranka je uvijek bila protiv prodaje ili danas predaje državnog poljoprivrednog zemljišta izvora pitke vode i hrvatskih šuma strancima", rekao je zastupnik HSS-a Davor Vlaović zatraživši stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o prijenosu koncesija bivšeg Agrokora na zrcalne tvrtke. 

"Ne znamo niti tko je vlasnik zrcalnih tvrtki: Rusi temeljem kapitala banaka ili Amerikanci temeljem kapitala strvinarskih fondova. Premijer je rekao kako vlasnik nije bitan. Tako je, nije važan vlasnik ako se čuvaju nacionalni interesi. Hrvatska seljačka stranka je tražila zaštitu domaće proizvodnje i radnih mjesta u Agrokorovim tvrtkama. Tražili smo najmanje 5 godina bez otpuštanja radnika. Ništa od toga niste ugradili u nagodbu. Tražili smo da se ne dopusti prenošenje vlasništva i dislokacija proizvodnje iz Slavonije. Novim vlasnicima važan je kapital, a ne čovjek ili Slavonija. I Todorić je to radio s mesnom industrijom. Što je s radnim mjestima u Slavoniji Baranji i Srijemu? To nikoga nije briga. Zato nije važno tko je vlasnik. Nama, HSS-u je bitno!“, rekao je Vlaović reagirajući na ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji traži od načelnika općina prijenos koncesija bivšeg Agrokora na zrcalne tvrtke dopisom od 14. siječnja 2019., aktom pod brojem KLASA:023-03/18-01/45, podbroj akta je 2.

Prisila za potpisivanje aneksa ugovora, dodao je, nije korektan odnos prema načelnicima, a nepravda se čini lokalnim domicilnim poljoprivrednicima koji ako nisu izmirili sve obveze prema državi ne mogu produžiti zakup, a slijednice Agrokora, koji nije plaćao obveze prema državi, to mogu.

"Pitam jesmo li svi jednaki pred zakonom? Hoće li se našim poljoprivrednim gospodarstvima prenijeti ugovor o zakupu ili koncesiji i ako nisu izmirili obveze prema JLS, županiji ili državi ? E, neće! Kakvi smo mi to građani, strancu se može prenijeti koncesija  iako nisu izmireni svi dugo, a OPG-u ne može! Tako se ne vodi država, tako se ne štite nacionalni interesi. Već dvije godine za naše poljoprivrednike nisu raspisani natječaji jer Ministarstvo nije dalo jasne upute. Nitko me ne može uvjeriti da je to slučajno. Krivi će ponovo biti načelnici općina, nije tako, kriv je ministar!", zaključio je Vlaović dodajući da je odnos prema državnoj imovini najbolje prezentiran u Đakovačkoj ergeli.

"Tražim smjenu ravnatelja, tražim smjenu Upravnog vijeća i ostavku ministra jer nije na vrijeme reagirao!“, zaključio je Vlaović.

Državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke je vlasništvo RH i tako će i ostati!

Iz Ministarstva nisu željeli dalje plemizirati i poručili da su svoje jasno rekli u priopćenju poslanom prošli tjedan. Između ostalog, naveli su tad: "Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (čl. 41, čl.104) i Nagodbom vjerovnika Agrokora".


Tagovi

Davor Vlaović HSS Agrokor Đakovačka ergela


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).