Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodeni val
  • 09.08.2023. 16:00
  • Koprivničko-križevačka, Drnje, Šoderica, Torčec i Sigetec

Vodenim valom i dalje je najugroženije područje Koprivničko-križevačke županije

Poplavljene su poljoprivredne i šumske površine, prometnice, ima i poplavljenih stambenih te gospodarskih objekata dok su neki najugroženiji stanovnici morali biti evakuirani, navode iz Hrvatskih voda.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
  • 744
  • 72
  • 0

Vodostaji rijeke Drave na postaji Botovo u proteklih 24 sata opali su za 60-ak cm, a u odnosu na najviše zabilježeni tijekom ponedjeljka popodne 7. kolovoza  za više od 70 centimetara, kažu iz Hrvatskih voda. 

"Još uvijek je najteže stanje i dalje je najviše ugroženo područje Koprivničko-križevačke županije i naselja tik uz Dravu: Drnje, Šoderica, Torčec i Sigetec", napominju navodeći da su ondje poplavljene poljoprivredne i šumske površine, prometnice, ima i poplavljenih stambenih te gospodarskih objekata dok su neki najugroženiji stanovnici morali biti evakuirani i zbrinuti na sigurno.

U tim naseljima, dodaju, već se dva dana i dvije noći u suradnji s civilnom zaštitom, vatrogascima i lokalnim stanovništvom grade zečji nasipi od vreća i pokušava obraniti što je moguće više kuća i ublažiti posljedice poplava.

Drava na Botovu opada, ali

Ipak, kažu da je pozitivno da se očekuje daljnje opadanje na Botovu, od danas 9. kolovoza i izraženije  tako da bi do sutra ujutro vodostaji mogli opasti za još 70-ak centimetara.

"Potpuno povlačenje poplavnih voda s trenutno poplavljenih površina na području Koprivničko-križevačke županije potrajat će zasigurno još nekoliko dana", ističu dalje. 

Hrvatske vode podsjećaju i da se vrh vodnog vala rijeke Drave na području grada Osijeka odnosno Osječko-baranjske županije očekuje tijekom petka i subote 11. i 12. kolovoza. 

Drava prijeti i Osječko-baranjskoj županiji, stiže rekordni vodeni val

Međutim, prema trenutnim prognozama vodostaj ne bi trebao prijeći +500 cm, a olakotna okolnost je i ta što su u ovom trenutku vodostaji Dunava za nekih 1 metar niži u odnosu na one iz rujna 2014. 

"Dunav neće stvarati uspor Dravi u tolikoj mjeri kao 2014. godine", objašnjavaju. 

Prošla opasnost od poplava za rijeke Savu i Muru 

Stigao je do Virovitičko-podravske županije, gdje su na najkritičnijim mjestima u Novom Gracu i Kapincima izgrađeni zečji nasipi. Kako piše icv, zečji nasipi zasad uspješno od nabujale Drave brane poljoprivredne površine u Kapincima. 

Dobre vijesti stižu s područja uz druge dvije rijeke. Kako navode, može se zaključiti kako je opasnost od poplava za cijelu Savu i cijelu Muru prošla.


Tagovi

Vodeni val Poplava Hrvatske vode Najugroženije područje Rijeka Drava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).