Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje stada
  • 03.09.2023. 18:00

Volonterski čuvaju ovce od napada vuka, ali i vukove od napada stočara

Ako se predatori previše približe, što se često događa, od volontera se očekuje da ih otjeraju vikom, zvižducima i bakljama

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 3.012
  • 249
  • 0

Oko 400 volontera prijavilo se za čuvanje ovaca od napada vukova u švicarskim Alpama. Riječ je o inicijativi gdje ljudi noću drže stražu na alpskim pašnjacima, kako bi pastiri mogli odmoriti. 

Ako se predatori previše približe, što se često događa, od volontera se očekuje da ih otjeraju vikom, zvižducima i bakljama. 

"Morate često i dobro gledati jer nas vuk vidi u mraku i zna kada treba okušati sreću. A kada se kreće, kreće se izuzetno brzo", rekla je volonterka Aliki Buhayer-Mach za agenciju France-Presse. Ova 57-godišnja biologinja i njezin 60-godišnji suprug, Francois Mach-Buhayer, poznati švicarski kardiolog, nekoliko noći paze na oko 480 ovaca koje pasu u planinama u blizini granice s Italijom.

Cilj je sačuvati i vukove

Riječ je o inicijativi koju je osmislila organizacija OPPAL. "Naš cilj je da do kraja ljetne sezone stoka još uvijek bude živa... kao i vukovi", rekao je direktor OPPAL-a Jeremie Moulin. 

Ova organizacija već tri godine radi na promicanju i poboljšanju suživota između divljih životinja i ljudi, jer populacija vukova sve više raste zbog čega je šteta na stadima ogromna. 

Nekada dovedeni do izumiranja u tom području, kao i u većem dijelu zapadne Europe, vukovi su se posljednjih godina počeli vraćati na livade i stjenovite grebene švicarskih Alpa. Prvi je čopor uočen prije desetak godina. Od tada se njihova populacija u regiji popela na oko 250.

Ubili gotovo 250 domaćih životinja

Samo prošle godine su u toj zemlji ubili gotovo 1500 domaćih životinja zbog čega su mnogi poljoprivrednici, ali i ostali vlasnici zemljišta pozvali na njihov odstrel.

Kao odgovor, vlasti su dopustile odstrel 24 vuka.

Zahvalni stočari

Moulin kaže da volonteri moraju otjerati ove divlje životinje otprilike jednom svakih 20 noći.

A da stočari jako cijene njihov stalni nadzor, potvrdio je Mathis von Siebenthal, pastir koji je svoje stado povjerio Aliki i Francoisu. "To je tako velika pomoć. Da nisu ovdje, uvijek bih razmišljao dolazi li vuk ili ne. Ovako, mogu ići spavati.


Tagovi

Suživot s vukovima Čuvanje ovaca Volonteri u Alpama Populacija vukova OPPAL Napad vukova Švicarska Alpe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.