Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koordinacija
  • 24.02.2024. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Vučković: Ne strahujem od prosvjeda, razgovarat ćemo s poljoprivrednicima

Do sada je isplaćeno 17,1 milijun eura za naknadu štete vlasnicima svinja zbog posljedica afričke svinjske kuge, a za tu stavku Ministarstvo poljoprivrede priprema i dodatna sredstva.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 4.141
  • 335
  • 0

Velike posljedice afričke svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji bile su glavna tema koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika najistočnije hrvatske županije na kojoj je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Opasnost od bolesti nije prošla ona se vrlo nakon nekog vremena pojavi opet i mi se moramo pridržavati svih onih mjera i pravila", izjavio je tom prigodom Damir Dekanić, župan vukovarsko-srijemski za Osječku televiziju.

Do sada je isplaćeno 17,1 milijun eura za naknadu štete vlasnicima svinja zbog posljedica afričke svinjske kuge, a za tu stavku Ministarstvo poljoprivrede priprema i dodatna sredstva.

Radi se na rješenjima za tipske objekte

"Sredstva su isplaćena posjednicima kojima su usmrćene svinje ili koji su imali gubitak dijela ili prihoda", kazala je ministrica. Pomoći će se, kaže, i onima koji nisu imali direktnu štetu. "Riječ je o onima koji su poslovali otežano zbog provođenja naredbe, a kojima svinje nisu bile usmrćene pa su imali otežan promet time i gubitak prihoda“, napomenula je Vučković.

Istaknula je i posebne mjere za mikro, male i srednje svinjogojce. Sada pak slijedi prilagođavanje objekata uvjetima koji su propisani.

Trebaju li nam tipski objekti za farme svinja?

"Radi se o izradi idejnih rješenje tipskih objekata farmi. To ne podrazumijeva da će svi raditi isto nego uspostavu ili izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta uz poštivanje biosigurnosnih uvjeta. Ne nedostaju svima jednaki uvjeti", poručila je ministrica.

Osvrnula se i na prosvjede

Ministrica se osvrnula i na prosvjede poljoprivrednika diljem Europe. "To je legitiman iskaz nezadovoljstva. U svakom prosvjedu ima onih koji ne prosvjeduju zbog razloga kojeg nominalno iskazuju. No prosvjeduju i oni kojima je teško", kazala je.

Nije ju strah od takvog scenarija u Hrvatskoj. "Razgovarat ćemo sa svim poljoprivrednicima, uvijek ima stvari koje mogu biti bolje", zaključila je.

Na koordinaciji se govorilo i o zakupu poljoprivrednog zemljišta, a više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Marija Vučković Damir Dekanić Vukovarsko-srijemska županije Afrička svinjska kuga Prosvjedi Koordinacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com