Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vuka
  • 21.12.2023. 15:00

Vuk više neće biti "strogo zaštićen" nego samo "zaštićen"?

Populacije vukova u posljednja dva desetljeća znatno su se povećale i zauzimaju sve veće teritorije. EK predlaže prilagodbu statusa zaštite ove divlje životinje

Foto: Depositphotos/jamcgraw
  • 553
  • 63
  • 0

Europska komisija podnijela je prijedlog kojim bi se prilagodio status zaštite vuka prema međunarodnoj Bernskoj konvenciji o očuvanju europske divlje flore i faune i prirodnih staništa. 

Povećale se populacije vukova

Status ovih divljih životinja utvrđen je na temelju dostupnih znanstvenih podataka u vrijeme pregovora o Konvenciji 1979. godine. Na temelju detaljne analize Komisija predlaže da se vuka proglasi "zaštićenim" za razliku od "strogo zaštićenog" kakav mu je status sada, stoji u priopćenju Komisije. 

Naime, analiza je pokazala da su se populacije vukova u posljednja dva desetljeća znatno povećale i zauzimaju sve veće teritorije. U 23 države članice EU postoji više od 20.000 vukova s ​​općenito rastućom populacijom i širenjem areala te čoporima koji se razmnožavaju. Ovo je uspjeh očuvanja, koji je omogućen zakonima o zaštiti, povoljnijim stavovima javnosti i poboljšanjima staništa. No, njihovo je širenje dovelo do sve većih problema vezanih uz aktivnosti u ruralnim zajednicama, posebno kada je riječ o šteti u stočarstvu.

Ova novost dolazi nakon najave u rujnu ove godine kada je Komisija poručila da će na temelju prikupljenih podataka odlučiti o prijedlogu izmjene te ažuriranju pravnog okvira kako bi se, gdje je to potrebno, uvele daljnje fleksibilnost.

U priopćenju navode da i dalje potiču nacionalne i lokalne vlasti da poduzmu potrebne radnje u postojećem okviru, ali da će u budućnosti moći prilagoditi načine upravljanja ovim divljim životinjama.  

Prevencija je i dalje ključna 

Predsjednica Ursula von der Leyen kaže kako je povratak vukova dobra vijest za biološku raznolikost u Europi, ali i da je koncentracija vučjih čopora u nekim europskim regijama postala prava opasnost, posebno za stoku. Dodaje da su stoga lokalne su vlasti tražile veću fleksibilnost. "Europska bi razina to trebala olakšati, a proces koji je Komisija započela važan je korak. Duboko sam uvjerena da možemo i hoćemo pronaći ciljana rješenja i za zaštitu bioraznolikosti, ali i egzistencije u ruralnim prostorima", komentirala je. 

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius kaže kako će Komisija nastaviti podupirati nacionalne i lokalne vlasti financiranjem i smjernicama za promicanje suživota s vukom i velikim zvijerima općenito. "Ulaganje u mjere prevencije i dalje je ključno za smanjenje napada na stoku", poručuje on. 

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kaže kako shvaća poljoprivrednike i ruralne zajednice za koje je povratak vukova predstavljao značajne izazove u brojnim područjima, posebno za stočarstvo, u ionako, teškom socio-ekonomskom kontekstu. Ali, naglašava da treba potaknuti države članice da u potpunosti iskoriste sredstva EU-a za potporu ulaganjima u mjere prevencije, koje su ključne za smanjenje prijetnji stoci.

Daljnji koraci 

Povratak vukova u regije EU-a gdje su bili dugo odsutni i njihova rastuća populacija na novim teritorijima doveli su do problema kao što su napadi na stoku, ali i sukoba između poljoprivrednika i lovaca, osobito tamo gdje se mjere za sprječavanje štete ne provode široko. 

Ako država želi imati divljač, neka i plati štete koje ona napravi

Kao što je navedeno u zajedničkom pismu koje su povjerenici Sinkevičius i Wojciechowski poslali ministrima EU-a, Komisija podupire nacionalne i lokalne vlasti u sprječavanju ili značajnom smanjenju rizika od grabežljivaca. Različite mjere pokazale su se učinkovitima kada su pravilno provedene i prilagođene lokalnom kontekstu. 

Sada je na državama članicama da odluče o ovom prijedlogu. Nakon usvajanja, EU će ga podnijeti Stalnom odboru Bernske konvencije.


Tagovi

Zaštita vuka Bernska konvencija Očuvanje prirode Mjere prevencije Napad na stoku Populacija vukova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]