Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geotagirane fotografije
  • 24.01.2024. 15:35

Za dobivanje potpore trebate imati pametni telefon?! Ako vi nemate, možda ima susjed?

Niz je komentara na uvođenje obveze dostave geotagiranih fotografija. Upitali smo APPRRR na koji se način misli riješiti pitanje lokacija bez signala te osoba koje nemaju pametan telefon

Foto: Agroklub
  • 2.796
  • 295
  • 0

Ne staju komentari, upiti pa i reagiranja udruga oko nove obaveze korisnika potpora koju je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Riječ je o geotagiranim fotografijama i njihovoj obveznoj dostavi putem AgroGTF mobilne aplikacije, kao dokaz provođenja pojedinih poljoprivrednih aktivnosti za aktualnu proizvodnu sezonu.

"Dugo nisam gori mail dobio", kaže nam jedan od proizvođača ističući način kako izgleda dostavljeni tekst obavijesti - "sve je nepregledno" (vidljivo na naslovnoj fotografiji, op.a.) 

Teško čitljiva i razumljiva obavijest

"Tko se može snaći u ovom?! Odakle se to uopće čita, samo tako nabacano, copy/paste, a pogledajte i naziv maila: kao da viču tiskanim velikim slovima. Tko još nešto tako važno šalje na ovakav način? ", iznenađen je dobivenim pokušavajući odgonetnuti koje su to sada njegove nove obaveze. 

Tko je dužan dostaviti geotagirane fotografije kao dokaz poljoprivredne aktivnosti?

Reagirala je prethodno i Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", a potom i Hrvatski krški pašnjaci na istu temu, napominjući da zaboravljamo na veliki broj starije populacije poljoprivrednika koji će ovo teško "dešifrirati". Puno je i onih koji nemaju 'pametni' mobitel i za koje Agronet i drugi oblici digitalizacije predstavljaju nepremostivu barijeru. Tu je, ukazali su, i loša pokrivenost signalom pojedinih dijelova Lijepe naše.

Zbog toga su zatražili da se ili dozvoli alternativni način dokazivanja provedenih aktivnosti ili zaduži Upravu za stručnu podršku te omogući svim poljoprivrednicima pomoć u realizaciji traženih aktivnosti na terenu. 

Na naš upit na koji se način misli riješiti pitanje lokacija bez signala te osoba koje nemaju pametan telefon, iz Agencije za plaćanja odgovaraju da bez interneta poljoprivrednik ne može preuzimati nove zadatke ili ih slati na obradu u APPRRR, sve dok ne uspostavi ponovni pristup preko mobilne mreže ili Wi-Fi. 

"No, ako je pristup Internetu na uređaju onemogućen ili isključen, i dalje može rješavati preuzete zadatke na terenu uz uključenu lokaciju na mobilnom uređaju: fotografiranje parcela na zadanim točkama i ispunjavanje upitnika", navode. 

Geotagirane fotografije kao dokaz aktivnosti? Za većinu poljoprivrednika nemoguća misija

Kažu i da signal lokacije uređaja (GPS, GLONASS, GALILEO) nije isto što i signal mobilne mreže te bi morao biti dostupan na otvorenom prostoru uz uključenu lokaciju na uređaju, bez obzira što telefonski pozivi nisu mogući. "Ponekad je potrebno pričekati i nekoliko minuta", dodaju.

Revolt umjesto stimuliranja 

Naglašavaju da korisnik ne mora posjedovati vlastiti pametni telefon već poljoprivrednu aktivnost može zabilježiti i s telefona neke druge bliske osobe.

"Slanje geotagiranih fotografija odnosi se samo na pet intervencija te zahtijeva dodatnu aktivnost poljoprivrednika, što rezultira u konačnici i većim iznosima potpora", zaključuju u odgovoru. 

Poslali su nam i detaljne upute AGRO GTF mobilne aplikaciju koje možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 

Među vašim komentarima, ističe se međutim da nove obveze odvraćaju korisnike od korištenja eko shema. 

"Umjesto da nekim simboličnim iznosom potpora stimuliraju fotografiranje i slanje tih geotagiranih fotografija, ovako samo odbijaju ljude i stvaraju revolt prema nečemu što u konačnici može biti korisno za sve", napisao nam je jedan poljoprivrednik.


Dokumenti


Tagovi

Geotagirane fotografije APPRRR Dokaz aktivnosti Potpore Intervencije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.