Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CLAAS kosilica
  • 30.07.2023. 16:30

Za "nježnu" žetvu na visokoprinosnim parcelama - CLAAS DISCO 9700 RC

CLAAS je predstavio novu kosilicu od 9,5 metara radnog zahvata, a pored robusne konstrukcije i "nježnog" otkosa, ima i drugi niz prednosti.

Foto: Đorđe Lalić
  • 375
  • 54
  • 1

Pored traktora i kombajna, CLAAS nam je predstavio i novu gabaritnu kosilicu DISCO 9700 RC Auto Swather. Ovaj stroj ima sve ono što žene traže od muškaraca. S jedne strane je moćan, jer ima radni zahvat od 9,5 metara, ali s druge strane je i za nježnu žetvu, jer svojim "Active float", kontrolom pritiska na zemlju omogućava precizan i pažljiv otkos.

Poseban izazov za ovakve strojeve je košnja lucerne i nisko rezanje silaže cijelog usjeva, a DISCO 9700 RC se odlično snalazi i s visokim prinosima, jer je specijalno dizajniran za žetvu velikih količina krme. Propusna moć je karakteristika koja je kod strojeva u stočarstvu sve važnija, a ova kosilica u kombinaciji s blagim kondicioniranjem i odlaganjem otkosa ima učinak do 60 tona po hektaru.

Active float savršeno kopira teren

Kosilica je opremljena s non-stop zaštitom od sudara, na svakoj od radnih jedinica. Kada naiđe na prepreku, rotira se, pomakne unazad i tako je izbjegne.

Noževi na kosilici se lako zamjenjuju, a bitna stvar je i smanjena potrošnja goriva, kojoj doprinosi brzina priključnog vratila od 850 obrtaja u minuti.

Inovativni protok usjeva

Prijenos i pogonski sklopovi su konstruirani za traktore do 500 konjskih snaga i sadrži novi "P-line" trostruke teleskopske pogonske osovine. Ono što ovu trakastu kosilicu čini jednu od najmoćnijih trenutno na tržištu je i pojačani čelični profil, kao i K-90 frikcijsko kvačilo koje je pričvršćeno direktno na kardansko vratilo, što ga čini brzim i lakim za servisiranje. Također, tu su i dva rotirajuća poliuretanska valjka koja gnječe usjev bez gubitaka.

Valjci prenose masu do poprečne trake širine 1.100 milimetara, koja ima dva položaja pod kutom i čija se brzina automatski podešava. Hidraulički je moguće sklopiti jednu ili obje trake, pa se radna širina može podešavati od 19 do 12 metara.

Trake su širine 1.100 milimetara

Radne jedinice je moguće hidraulički pomaknuti s vanjske strane za 30 centimetara i prema unutra za pet centimetara (maksimalan hod 70 cm), kako bi se podesilo preklapanje pri skretanju i u radu na nagibima. To pomaže da se izbjegnu nepokošeni dijelovi. Kada su sklopljene u transportni položaj, jedinice se automatski skupljaju na visinu manju od četiri metra.

Kako to funkcionira možete vidjeti u videu:

 


Tagovi

CLAAS DISCO 9700 RC Auto swather Active float P-line Poprečne trake CLAAS kosilica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner