Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča 2023
  • 14.07.2023. 14:15

Za njih je berba gotova - potresne priče poljoprivrednika nakon tuče

Tuča je stukla začinsku papriku Lakatoševih iz Kopačeva, daleko poznate Stipine jabuke iz Čeminca te ratarske usjeve mladog poljoprivrednika Damira Rastije iz Sopja

Foto: AK grafika
  • 26.650
  • 1.671
  • 0

"Još mi nije sve sjelo. Jučer kad smo nakon leda obišli papriku, muž se zezao da sad barem ne mora više ništa raditi. A kad pomislim koja je to šteta, uhvati me mučnina u želucu", rezignirano nam priča Tamara Lakatoš iz Kopačeva u Baranji, mjestu poznatom po proizvodnji začinske paprike. 

Njihova vanjska za ovu je godinu - obrana. Tuča im je sve stukla, ostali samo batrljci. 

Ne znaju kako će dalje

"U vanjskim baštama je šteta stopostotna. Paprika u deset plastenika je neoštećena, osim ona na rubovima, ali je najlon sav izbušen, kao da je granatiran. Morat ćemo ga mijenjati na jesen ili proljeće", kaže i dodaje da im je uzgoj začinske paprike osnovna proizvodnja. 

"Samo se s tim bavimo, od toga živimo. Muž radi, ali dok poplaćamo sve kredite, nešto ode za život. Sada će biti teško, ali nastavit ćemo s ovom polovicom koja nam je ostala. A nagodinu ćemo promisliti hoćemo li se ovim baviti ili ne.

Ne zna kako će dalje jer što god zarade, ostave sa strane. Ova im je godina već bila teška jer je sve drastično poskupjelo, od repromaterijala do goriva za navodnjavanje na kojem su, slikovito opisuje - klekli. Od koristi bi bilo da se proglasi elementarna nepogoda jer da dobiju sredstava i za jedan plastenik, dobro će im doći jer, kaže, imaju dvoje djece, školaraca, a uskoro će i početak školske godine.  

Tlo prekriveno ledom (Foto: T. Lakatoš)

Ovi Baranjci uzgojem paprike se bave već 12 godina, a prodaju je na kućnom pragu te opskrbljuju jedan obližnji restoran. Imaju svoj krug kupaca i prošle godine, otkriva Tamara, da su imali i duplo više paprike, prodali bi ju. "Isplati se raditi ovaj posao, ali ovo što je jučer bilo...", zastaje jer nema riječi za nepogodu velikih razmjera koja je pogodila ne samo njezino selo nego i susjedni Vardarac gdje se u svakoj drugoj kući bave uzgojem ovog povrća, Bilje, Dardu i druga mjesta. 

"Dovezla sam sina s nogometnog turnira. Zapeli smo u autu pred kućom. Nismo mogli izaći i premjestili smo se na stražnje sjedalo. Bojala sam se da led ne razbije staklo, da njega ne ozlijedi. Pokrila sam ga plastikom od gepeka i torbama. Onda sam rekla, ne zanima me ništa što se novcem može kupiti, ni auto čija je limarija skroz otišla, ni to što mi je led skinuo fasadu s kuće, ni paprika, samo da se njemu što ne dogodi", potresna je priča ove mlade poljoprivrednice koja cijelu priču zaključuje s riječima: "Ne vrijedi kukati, idemo dalje s onim što nam je ostalo." 

Pa-pa jabuke!

Oblak tuče prošao je i nad Jagodnjakom i Čemincem, 15-ak kilometara udaljenima od Kopačeva, a kako je izgledala nepogoda, snimio je Stjepan Dumančić koji uzgaja jabuke, rajčicu i papriku pod brandom Stipino. 

"Napadao led, još uvijek pada, pa-pa jabuke", govori s čujnom knedlom u grlu dok snima led veličine oraha, dok snažan vjetar lomi krošnje jabuka i nosi lišće s obližnjeg topolika. Nakon što je tuča prestala, Stipe je odmah obišao i snimio imanje. U kataklizmičnom videu vidimo paprike kojima su polomljeni vrhovi stabljike, a lišće leži okolo. 

"Pet minuta nakon ovog leda, šta imamo - ništa. Paprika 6.000 komada - uništena. Paradajz 2.000 komada, uništen. Jabuke, uništene. Strava", priča dok hoda uz voćnjak. Ispod krošanja se mogu vidjeti plodovi koji su opali. Ubrao je jednu jabuku koju je tuča toliko pogodila da izgleda kao izgrižena. 

"Onaj tko ima osiguranje, dobro je prošao, a onaj tko nije, nije dobro prošao. Laku noć", zaključio je ogorčeno. 

Danas nam kaže kako je šteta na jabukama koju prodaje u svježem stanju te od nje pravi sok, 80 posto. "Bavim se ovim poslom 15 godina, ali ovakav led nisam doživio", komentira. Sada slijedi zaštita i dezinfekcija nasada, a najgore je što će se ova šteta odraziti i na iduću godinu. 

Što s usjevima poslije tuče? Evo kako sanirati štetu

"Što je najgore, nedavno sam imao prorijedu, koliko ih je bilo. A sada je prorijeđeno potpuno. Ostat će nešto za berbu, ali neće biti prve klase koju plasiramo na more, što nam je najvažniji dio prodaje", zaključuje. 

S čim će prehraniti svinje? 

U ovoj katastrofalnoj oluji nastradala je i ratarska proizvodnja, odnosno kukuruz, suncokret i soja te ozime žitarice koje nisu požnjevene. 

Damir Rastija, mladi poljoprivrednik iz Sopja, u blizini Slatine, svoju štetu procjenjuje na 95 posto. "Stradalo mi je 9 hektara usjeva, kukuruz i soja", potreseno priča nakon obilaska polja. Kaže, daljnji mu je problem što sada s tim - ići u tanjuranje, malčiranje, oranje. 

"To je sad dodatni trošak na već ovako velik gubitak. Nadam se da će biti proglašena elementarna nepogoda", komentira i naglašava kako je problem što nema raketnog sustava jer su ga uništili u Općini Sopje. "Bojim se s čim ću prehraniti svinje jer je kukuruz sav stučen. Bez intervencije države propali smo skroz. Treba vratiti dug za sjeme, gnojivo, sredstva za zaštitu", nabraja. 

Polomljena soja (Foto: D.Rastija) 

U tom su kraju uništena i polja duhana s čijom se proizvodnjom mnogi bave. 

Tuča poharala kopneni dio Hrvatske - nastale su ogromne štete

Ovo su samo neki od slučajeva poljoprivredne proizvodnje koja je nastradala u ovom nevremenu. Znamo da su usjevi mnogih od vas pogođeni. Slobodno nam pišite u komentaru ispod teksta, postavite svoje fotografije na naš KLUB, javite nam se porukom ili mailom, ako vam možemo kako pomoći u ovoj nevolji. 


Fotoprilog


Tagovi

Tuča 2023 Led Uništena paprika Uništene jabuke Ratarske kulture Tamara Lakatoš Stjepan Dumančić Stipino Damir Rastija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje