Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 20.02.2024. 18:00

Zabranili klanje životinja bez prethodnog omamljivanja - krše vjerske slobode?

Klanje životinja bez omamljivanja dio je vjerskog obreda muslimanske i židovske zajednice. Oni belgijsku odluku ne vide kao zaštitu dobrobiti životinja, nego kao antimigrantsku politiku

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 554
  • 52
  • 1

Regionalna zabrana klanja životinja bez prethodnog omamljivanja u Belgiji, a koje se inače provode u vjerske svrhe, ne krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je najviši sud u Strasbourghu, piše Politico

Ova je odluka uslijedila nakon što ju je pravno htjelo osporiti nekoliko belgijskih državljana i organizacija koji predstavljaju muslimanske i židovske zajednice. Oni tvrde da flamanska i valonska pravila koja zabranjuju halal i košer klanje, dakle svjesnih životinja, a što je dio vjerskog obreda, krše njihovu vjersku slobodu. 

Dobrobit životinja kao element javnog morala 

U svojoj presudi, Europski sud za ljudska prava (ECHR) pojasnio je da se "zaštita javnog morala ne može shvatiti kao da je namijenjena isključivo zaštiti ljudskog dostojanstva u sferi međuljudskih odnosa te da je zabrana sukladna s ciljem koji se želi postići, odnosno zaštiti dobrobiti životinja koji je također element javnog morala".   

Zabrane, uvedene u dvije regije prije nekoliko godina, bile su rezultat dugotrajnog pritiska aktivista za dobrobit životinja. Istovremeno su izazvali bojazan među grupama muslimanske i židovske zajednice. One smatraju da je riječ o izgovoru kojega koriste političari nacionalističkih, antimigrantskih stranaka. 

Flamanski ministar odgovoran za dobrobit životinja, Ben Weyts, inače iz iz nacionalno-konzervativne stranke New Flemish Alliance, zadovoljan je presudom te je izjavio kako su sada "otvorena vrata za zabranu obrednog klanja ne samo u Bruxellesu nego u cijeloj Europi". 

Yohan Benizri, predsjednik Belgijske federacije židovskih organizacija, koja se protivila zabrani klanja, rekao je da je "zgrožen" presudom. "Ovo je prvi put da Europski sud za ljudska prava odlučuje da je zaštita dobrobiti životinja pitanje javnog morala koje može nadjačati prava manjina".

Kako je u drugim EU zemljama?

Iako zakon na nivou Europske unije nalaže da se životinje mogu usmrćivati ​​samo nakon omamljivanja i uz primjenu posebnih metoda, ipak predviđa odstupanje za klanje u vjerske svrhe, sve dok se odvija u klaonici. Međutim, to ne sprječava države članice da uvedu svoju odluku. 

Mnoge zemlje EU još uvijek dopuštaju klanje bez anestezije pod određenim zahtjevima, kao što je obučeno osoblje, veterinarski nadzor ili uz prethodno odobrenje.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

U nekim zemljama pak, poput Švedske, Slovenije i Danske, omamljivanje je obavezno prije klanja. U drugima, poput Austrije, Latvije i Slovačke, to se mora učiniti odmah nakon uboda ili prije faze krvarenja.


Tagovi

Dobrobit životinja Omamljivanje životinja Halal Košer Klanje životinja Vjerski obred Javni moral Vjerske slobode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]