Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid
  • 08.10.2023. 15:00

Zabranili upotrebu herbicida prosulfokarba - zabrinuti za zdravlje djece

Prosulfokarb se koristi na žitaricama, kao što su pšenica, ječam i raž te na korjenastom povrću, kao što su krumpir i mrkva

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 1.573
  • 107
  • 0

Francuska agencija za zdravstvenu sigurnost (ANSES) ograničila je upotrebu prosulfokarba, herbicida za uništavanje korova zbog rizika od kožnih reakcija kod djece. Također, zaprijetila je da će ga zabraniti sljedećeg lipnja ako proizvođači ne mogu dokazati da su nova pravila koje su uveli efikasna, izvještava Reuters.

Naređeno smanjenje upotrebe

Sredstvo se koristi na žitaricama, kao što su pšenica, ječam i raž te na korjenastom povrću, kao što su krumpir i mrkva. Prosulfokarb je po upotrebi na drugom mjestu, iza glifosata, u Francuskoj koja je najveći poljoprivredni uzgajivač u Europskoj uniji.

U slučaju ovog herbicida ANSES ne može isključiti prekoračenje sigurnosnih granica, uglavnom kroz izlaganje kože, za djecu koja su manje od 10 metara udaljena od usjeva tijekom tretmana.

Zbog toga je poljoprivrednicima naređeno da za 40 posto smanje upotrebu prosulfokarba po hektaru i da koriste mlaznice na prskalicama koje smanjuju zanošenje tvari u zraku za 90 s dosadašnjih najmanje 66 posto. Takve se mlaznice već koriste u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. Također, naređena je minimalna udaljenost od 10 metara od stambenih zona.

Moraju dokazati poštovanje novih mjera

Proizvođači vrlo nestabilnog sredstva za uništavanje korova morat će dokazati da su do 30. lipnja 2024. nove mjere efikasne. Iz ANSES-a su poručili da će u nedostatku uvjerljivih dokaza ovlaštenja za korištenje biti povučena bez odlaganja.

Jedan od razloga uvođenja ovih mjera je i disperzija ovog herbicida koja može uzrokovati ekonomske gubitke. Velika količina organske heljde je 2021. morala biti uništena, jer je u njoj otkriven sadržaj prosulfokarba znatno iznad maksimalne granice. Usjev se nalazio u blizini polja na kome je korišten.

Europska unija je prošlog mjeseca obnovila dozvolu za promet ovog herbicida do 31. siječnja 2027. Prodaja je u Francuskoj porasla sedam puta u proteklih 10 godina i dostigla 7.400 tona 2022. godine, prvenstveno zbog manje upotrebe drugih sredstava za suzbijanje korova.


Tagovi

Prosulfokarb ANSES Francuska Herbicid Ograničena upotreba herbicida Ograničena upotreba prosulfokarba Reakcija na herbicid Zanošenje pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]