Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanski pivac
  • 20.08.2023. 18:00

Zabranili zalijevanje zelenih površina zbog japanskog pivca

Štetnik japanski pivac je pronađen u blizini Züricha, a od njega strahuju i u Njemačkoj. Zašto je toliko opasan ovaj lijepi kukac?

Foto: Depositphotos/enterlinedesign
  • 2.370
  • 155
  • 0

Kukac iz skupine kornjaša, japanski pivac (Popillia japonica) pojavio se u Švicarskoj, a smatra se da je došao iz Italije. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost te su odmah poduzete mjere suzbijanja i širenja u susjedne zemlje, piše swissinfo

Zabranili zalijevanje

Na popisu je karantenskih štetnika u Europskoj uniji, a nedavno je pronađen u blizini Züricha, u općini Kloten. Zbog toga je ondje do kraja rujna zabranjeno zalijevati travnjake i zelene površine kako bi se spriječilo da ženke poležu jaja u mokro tlo

Također im je savjetovano da biljke koje su domaćini ovim kukcima, kao što su ruže, voćke i grmovi bobičastog voća, treba tretirati insekticidom, dok se zeleni otpad, kompost, sadnice i supstrat više ne smiju transportirati izvan mjesta.

Ima 300 biljaka domaćina

Odmah su reagirali i u susjednoj Njemačkoj. U Centru za poljoprivrednu tehnologiju upozoravaju da ovaj kukac može nanijeti ozbiljnu štetu prvenstveno u voćarstvu i biljnoj proizvodnji, a postoji i rizik za šume te male obiteljske vrtove budući da ima više od 300 biljaka domaćina. 

Japanski pivac njihovo lišće u potpunosti izgrize zbog čega može doći i do odumiranja. Štete prave i ličinke koje kada se izglegu u travu hrane se korijenjem te tako ogoljuju travnjake. 

Lako ga je prepoznati

Japanskog pivca dugog 1 cm relativno je lako prepoznati čak i laicima. Ima sjajnu, sedefasto zelenu glavu i smeđa krila. 

Prepoznatljivo obilježje koje ga razlikuje od drugih sličnih kornjaša je pet bijelih čuperaka dlačica sa svake strane trbuha i dva bijela čuperka na kraju. 


Tagovi

Popillia japonica Opasan štetnik Japanski pivac Izgled Švicarska Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.