Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borbe s bikovima
  • 09.06.2024. 18:00

Zabranjuju borbe s bikovima u Kolumbiji, a prestaju nagrađivati u Španjolskoj

Protivnici osuđuju patnju i ubijanje životinja na ovaj način. Smatraju kako se radi o zlostavljanju nedužnih stvorenja zbog zabave

Foto: Shutterstock/Natursports
  • 184
  • 46
  • 0

Kolumbijski Kongres zabranio je nedavno borbe s bikovima nakon sedam godina neuspjelih pokušaja. Prijedlog zakona o zabrani koride usvojen je s 93 glasa za i dva protiv.

Neprimjerena zabava

"Ne vjerujemo da se mučenje i barbarstvo mogu smatrati kulturnim", rekao je zastupnik Juan Carlos Losada, navodi Reuters.

Borbe s bikovima nisu dozvoljene u nekim zemljama Latinske Amerike poput Argentine i Kube, dok su legalne u Meksiku i Peruu. U Meksiku su se počele ponovno održavati u siječnju ove godine, nakon što je ukinuta sudska zabrana koja je donesena u lipnju 2022. godine.

Protivnici osuđuju patnju i ubijanje životinja na ovaj način. Smatraju kako se radi o zlostavljanju nedužnih stvorenja zbog zabave - ne samo da su bikovi pod stresom cijelo vrijeme, nego ih se na kraju još i usmrti. Smatraju takvu zabavu neprimjerenom i zbog toga su tražili njezino ukidanje. 

Ne nagrađuju borbe

Čini se da je na ovom putu i Španjolska. Početkom svibnja ukinula je godišnju nagradu za borbu s bikovima što je izazvalo nezadovoljstvo konzervativaca koji se zalažu za očuvanje ove stoljetne tradicije koju smatraju oblikom umjetnosti, ali koja izaziva sve veću zabrinutost za dobrobit životinja.

Borba s bikom - u kojoj matador u sjajnoj odjeći obično na kraju ubije životinju - za jedne je kulturna tradicija koju treba očuvati, a za druge okrutni ritual kojem nema mjesta u modernom društvu. Ministarstvo kulture priopćilo je da je svoju odluku o ukidanju nagrade utemeljilo na "novoj društvenoj i kulturnoj stvarnosti u Španjolskoj" gdje je porasla zabrinutost zbog dobrobiti životinja, a posjećenost većine arena u kojima se održavaju ovakvi događaji opala, piše Majorca Daily Bulletin

U Španjolskoj su prosječni ljubitelji ovavkih manifestacija postali stariji, a njihov broj je pao za trećinu između 2010. i 2023.

"Mislim da je to osjećaj većine Španjolaca koji sve manje razumiju zašto se u našoj zemlji prakticira mučenje životinja, a još manje zašto se nagrađuje javnim novcem", objavio je ministar kulture Ernest Urtasun na društvenoj mreži X. 

Nacionalna nagrada dolazila je u obliku 30.000 eura i dodjeljivala se slavnim toreadorima ili kulturnim udrugama povezanim s tradicijom borbe s bikovima.

Sve je više protivnika i u južnoj Francuskoj, gdje se ovaj običaj proširio u 19. stoljeću. 


Tagovi

Borba s bikovima Matador Korida Zabrana Kolumbija Španjolska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled