Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 02.12.2023. 16:00

Zabranjuju nam držati blago, ne daju državnu zemlju, a mi šutimo? Dosta je!

Prosvjedovalo se danas i u Drnišu i Kutini. Premijer se zadnjih dana igra s poljoprivrednicima, zato poručujemo vrijeme je da im kažemo – dosta je, kaže Ivan Tešija.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
  • 526
  • 140
  • 0

"Slavonija je branila Dalmaciju, Dalmacija Slavoniju, tako i sada", poruka je koju je uz "Vrime je da se kaže dosta", poslalo tristotinjak poljoprivrednika koji su se okupili u Drnišu te u prosvjednoj povorci krenuli prema Kninu. 

Održan je u organizaciji Udruge Hrvatski krški pašnjaci koja je već imala prosvjed u Bruvnu kod Gračaca. 

"Premijer Andrej Plenković zadnjih se dana igra s poljoprivrednicima, zato poručujemo vrijeme je da im kažemo – dosta je", rekao je predsjednik udruge Ivan Tešija ponavljajući zbog čega bi svi trebali ustati i pobuniti se protv uništavanja seljaka. 

Dosta je šutnje

Redom: zabranjuju nam držati blago u našim selima, obrađivati zemlju motikom, klati blago na našim gospodarstvima i prodaju mesa, tjeraju nas da to radimo u klaonicama udaljenima po 50 km, zabranjuju nam proizvodnju sira po našem tradicionalnom načinu proizvodnje, peći rakiju, ispašu blaga, pošumljavaju nam stoljetne pašnjačke površine, ne daju nam državnu zemlju da je obrađujemo dok ista zarasta u korov i šikaru.

Također, besramno nam oduzimaju europska sredstva potpora suprotno važećim pravilnicima, koruptivnim radnjama namještaju natječaje za dodjelu državne zemlje i dodjelu mjera iz EU fondova, kao i isplatu potpora, bahati su toliko da poštuju ni sudske odluke, europska sredstva namijenjena avansu potrošili su u druge svrhe, a nas varaju i odugovlače isplatu neprovjerenim monitoringom koji očitava krive rezultate korištenja zemljišta, zabranjuju nam držanje svinja, kokošiju.

"A mi šutimo! Dosta je", naglasio je Tešija. 

IDEMOOO JAKOOO??? Kilometarske kolone nezadovoljnih poljoprivrednika reklo je što misle o politici MINISTARSTVA UVOZA I UNIŠTAVANJA DOMAĆE PROIZVODNJE?????? ZAGREBE, VIDIMO SE USKORO❤️??

Objavljuje Hrvatski krški pašnjaci u Subota, 2. prosinca 2023.

U znak potpore Slavoncima, ustala je danas i Moslavina. Prosvjed je održan u Kutini gdje su došli i Tomislav Pokrovac i Duško Pavlik, ispred Stoežera za obranu slavonskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje. 

Pokrovac je ponovio zahtjev da se dozvoli ljudima klanje zdravih svinja uz prethodni pregled i pod nadzorom veterinara. To bi riješilo veliki broj svinja i umanjilo mogućnost širenja zaraze jer sad je rok otkad bi se odzvolio promet mesa 15. prosinca, no kako je više puta mijenjan, ne vjeruju u to. 

"Želimo nešto riješiti dijalogom, biti partneri Vladi i Ministarstvu. Nismo mi krivi što Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarski institut nisu bili stručni kod prve pojave zaraze", rekao je, a na prozivke da svinjogojci prosvjedom šire afričku svinjsku kugu uzvratio da je najveći prijenosnik Grlić Radman koji se sa svojim kamionima voza po cijeloj Slavoniji. 

Kako čekati do 12. siječnja? 

Prosvjed je nastavljen i u Potnjanima kod Đakova. 

"Osječko-baranjska županija je trenutno u težoj situaciji od Vukovarsko-srijemske gdje su im potamanili skoro sve svinje, jer kako nam je rekla ministrica na sastanku, kod nas neće biti dozvole najranije do 12. siječnja. Što će ljudi dotad?", kažu nam okupljeni.

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo na prosvjed u Drnišu - evo što kažu

Prije koji dan u Vrbici je eutanazirano više od 500 svinja, nakon što na ovom području više od mjesec dana nije bilo zaraze.

"Sve te priče da možemo slati naše svinje u klaonicu, ne drže vodu. Veliki imaju prednost, nas male nitko ništa ne pita. Pa znate li vi kakvi su to kamioni? Oni ne mogu ni ući u naša dvorišta, niti smo im zanimljivi zbog malog broja životinja", ukazuju na problem u kojem su im ruke vezane. 

Svinje i dalje treba toviti, a prometa pa ni prihoda nema. 

Prosvjed u Potnjanima (Foto: Ž.R. Kristić)

Premda su se prosvjednici povukli s punkta u Novoj Gradiški, prosvjeda i dalje ima i u Brodsko-posavskoj županiji. Održan je danas u Općini Garčin.

Ova subota, 2 prosinca, je več 11. dan kako su poljoprivrednici izašli na ceste tražeći rješenje gorućih problema. Odustajanja, ističu, nema. 


Tagovi

Prosvjed Kutina Drniš Afrička svinjska kuga Ivan Tešija Tomislav Pokrovac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja