Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Španjolskoj
  • 20.07.2023. 15:00

Začepili rupe na 10 golf terena - poljoprivreda trpi zbog elite

Španjolski aktivisti upozoravaju da ruralni prostori trpe milijunske gubitke zbog nedostatka vode, a istovremeno jedna rupa popije 100.000 litara vode dnevno

Foto: Depositphotos/epixx/kwest
  • 380
  • 35
  • 0

Klimatski aktivisti u Španjolskoj začepili su rupe na 10 golf terena kako bi skrenuli pozornost na ogromne količine vode koju koristi, kako navode "elitistička potraga za razonodom", dok se zemlja već godinu i pol bori s teškom sušom. 

Članovi organizacije Extinction Rebellion svoju su kampanju proveli početkom mjeseca na golf terenima u Madridu, Barceloni, Valenciji, Ibizi i drugim mjestima u zemlji. 

Koliko vode dnevno popije jedna rupa?

Na snimkama se vidi kako aktivisti u rupe sipaju zemlju i sade biljke te postavljaju transparente "Upozorenje: suša" i "Teren za golf zatvoren zbog klimatske pravde". 

U priopćenju su osudili rasipanje vode za navodnjavanje trave u ove svrhe i to za vrijeme jedne od najgorih suša u povijesti. Navode da golf tereni u Španjolskoj troše više vode nego gradovi Madrid i Barcelona zajedno, pri čemu zelenilo oko svake rupe zahtijeva više od 100.000 litara vode dnevno

"Ne možemo dopustiti da se nastavi ova vrsta elitističkog upražnjavanja dokolice. Španjolska se suši, ruralni prostori trpe milijunske gubitke zbog nedostatka vode za usjeve – a sve zbog zabave u kojoj uživa jedva 0,6% stanovništva. Bogati ljudi i njihove slobodne aktivnosti koje proždiru osnovne resurse su luksuz koji si ne možemo priuštiti", poručili su. 

Uveli ograničenja za poljoprivrednike, industriju i građane

Suša u ovoj zemlji traje od siječnja 2022., a neki su njezini dijelovi pogođeni više od drugih. U Kataloniji pak ona traje više od tri godine te su ondje vlasti uvele zakone koji uključuju smanjenje potrošnje vode za poljoprivredu od 40%, od 15% za industrijske potrebe te je smanjena prosječna dnevna opskrba po stanovniku na 250 litara. 

U svibnju je španjolska vlada odobrila plan vrijedan 2,2 milijarde eura za pomoć poljoprivrednicima i građanima u borbi protiv suše. Također, Europska komisija je u okviru paketa potpore od 330 milijuna eura kojom se želi sanirati šteta od ovogodišnjih vremenskih nerpilika, Španjolskoj dodijelila više od 80 milijuna eura, najviše od svih država članica EU


Tagovi

Golf tereni Suša Aktivisti Suša u Španjolskoj Štete u poljoprivredi Extinction Rebellion


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB