Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktori
  • 02.09.2023. 09:00

Zammaretti: Možemo očekivati porast broja električnih i hibridnih traktora

Kakva će se mehanizacija koristiti u budućnosti - upitali smo predsjednika izbora Traktor godine - evo što nam je rekao.

Foto: Agroklub
  • 337
  • 36
  • 0

Hoće li u bliskoj budućnosti strojevi zamijeniti ljude, pitanje je koje se nameće vrlo često u svim granama gospodarstva. Ni poljoprivreda nije izuzetak.

Kakvu ćemo mehanizaciju u poljoprivredi koristiti u budućnosti upitali smo Fabia Zammarettia, predsjednika izbora Traktor godine (TOTY) - međunarodne nagrade za najbolje traktore na tržištu, koju dodjeljuje 25 agrarnih medija diljem Europe, uključujući i Agroklub koji predstavlja Hrvatsku.

Kako se i po kojoj metodologiji ocjenjuju najbolji traktori na tržištu?

Agro industrija prolazi kroz ubrzanu evoluciju, a traktori imaju ključnu ulogu u toj transformaciji. Svjedoci smo revolucije u njihovom dizajnu, tehnologiji i učinkovitosti. Oni više nisu samo alat za oranje ili povlačenje teškog tereta. Oni postaju pametniji, svestraniji i održiviji nego ikada prije.

Jedan od ključnih trendova koji oblikuje budućnost traktora je integracija naprednih tehnologija. Kombinirajući tehnike precizne poljoprivrede s vrhunskom senzornom tehnologijom, mogu raditi izvanrednom točnošću, minimizirajući otpad i maksimizirajući produktivnost.

Traktori s umjetnom inteligencijom

"Pokušajte zamisliti traktore s umjetnom inteligencijom i mogućnošću strojnog učenja, koji su sposobni analizirati uvjete tla, nadzirati zdravlje usjeva i raditi prilagodbe u realnom vremenu za optimalni urod. Ova revolucija u preciznoj poljoprivredi ne samo da koristi poljoprivrednicima nego doprinosi održivom i učinkovitom poljoprivrednom sektoru" kazao je Fabio Zammaretti.

On smatra da je održivost pokretačka snaga budućnosti poljoprivrednih traktora. Proizvođači ulažu velika sredstva u razvoj ekološki prihvatljivih rješenja, s jakim fokusom na smanjenje emisija, potrošnje goriva i sveukupno smanjenje utjecaja na okoliš.

"Možemo očekivati ​​porast električnih i hibridnih traktora na obnovljive izvore energije. Ovi čisti i tihi traktori ne samo da poboljšavaju kvalitetu zraka, već i smanjuju zagađenje bukom, stvarajući zdravije okruženje za poljoprivrednike i obližnje zajednice" istaknuo je predsjednik izbora Traktor godine i naglasio da budućnost poljoprivrednih traktora ima veliki potencijal za automatizaciju i autonomni rad.  "Zamislite flotu traktora koji rade zajedno u isto vrijeme, kojima upravlja središnji sustav ili čak rade samostalno, vođeni GPS-om i sofisticiranim senzorima".

Koji se traktori natječu za TOtY 2024.?

Ljudska ruka je temeljna

Ova razina automatizacije bit će revolucija u načinu na koji poljoprivrednici rade, nastavlja Fabio, omogućujući im da se usredotoče na zadatke veće vrijednosti te im povećavajući ukupnu učinkovitost. To je uzbudljiva perspektiva koja će promijeniti lice poljoprivrede kakvu danas poznajemo.

Međutim, važno je zapamtiti da među svim tim naprecima i svom tom tehnologijom, ljudska ruka ostaje temeljna.

"Traktori mogu postati pametniji i autonomniji, ali uvijek će ovisiti o vještim poljoprivrednicima koji će ih voditi i nadzirati. Tehnologija bi uvijek trebala nadopunjavati ljudsku stručnost, a ne je zamijeniti" zaključio je Zamaretti. 

Pogledajte video:

 


Tagovi

AgroRocks 2023 TOTY Budućnost mehanizacije Električni traktori Hibridni traktori Fabio Zammaretti Traktor godine


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr