Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eZakup
  • 26.01.2024. 13:50

Započeo je eZakup državnog poljoprivrednog zemljišta - Ministarstvo objavilo upute

Nastupila je obveza svih dionika procesa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem da sudjeluju u natječajima elektronički kroz programsko rješenje eZakup, objavilo je resorno ministarstvo.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 4.662
  • 282
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da kreće elektronička provedba natječaja za zakup. Naime, objavom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske i zakup za ribnjake od 28. prosinca 2023. nastupila je obveza svih dionika procesa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem da sudjeluju u natječajima za zakup poljoprivrednog zemljišta elektronički kroz programsko rješenje eZakup.

"Ovo programsko rješenje rezultat je našeg višegodišnjeg rada sve u cilju ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem pri čemu je težište stavljeno na pojednostavljenje postupaka raspisivanja natječaja od strane lokalne samouprave", navode.

Greške se svode na minimum?

Kako ističu, niz aktivnosti koje je do sada lokalna samouprava provodila na tradicionalni način propisan podzakonskim aktima, programskim rješenjem eZakup na najviše mogući način digitaliziraju dok eventualne pogreške prilikom kreiranja natječaja za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta svode na minimum kreirajući jasne smjernice u radnim procesima.

Transparentnija i brža dodjela državnog zemljišta? Ministarstvo predstavilo e-Zakup

"Naši poljoprivrednici digitalizacijom procesa raspolaganja dobivaju jasne smjernice popunjavanja prijave pri čemu se u najvećom mogućoj mjeri to nastojalo pojednostaviti, a osobito ispunjavanje gospodarskog programa čije je ispravno popunjavanje od iznimne važnosti jer se po istom prati provedba budućeg ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta", navode iz Ministarstva. 

Treći segment programskog rješenja, kažu, odnosi se na evaluaciju zaprimljenih prijava odnosno rangiranje istih. Svaki prijavitelj na natječaj, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima rok od 30 dana za ispravak ili dopunu svoje prijave. Naime, 30-og dana od objave javnog poziva, prijava koja je potpuna se zaključava, a dostavljena dokumentacija na osnovu koje prijavitelj ostvaruje bodove na natječaju, trajna je i nepromjenjiva.

Objavljene detaljne upute

Važno je istaknuti je se da svi dionici pristupaju programskom rješenju eZakup putem portala ePoljoprivreda najmanje vjerodajnicom 1 - niska razina sigurnosti.

"Za ispravan prikaz čestica na području pojedine jedinice lokalne samouprave nužno je cjelovito i točno popunjavanje Excel tablice važećeg Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem iz kojeg sustav eZakup povlači čestice i iste prikazuje na pregledniku kao zauzete ili slobodne", napominju. Predmetno ažuriranje Programa raspolaganja važno je, ističu, kako bi izbjegli možebitno raspisivanje natječaja za čestice koje su već obuhvaćene važećim Ugovorima o zakupu.

Dokument u kojem su opisane korisničke upute koje pokrivaju funkcionalnosti raspisivanja i provođenja procesa natječaja za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, uz praćenje i kriterijsko bodovanje prijava prijavitelja, pronađite ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

EZakup Poljoprivredno zemljšte Ministarstvo poljoprivrede Natječaji Državno zemljište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.