Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2025
  • 24.06.2024. 12:00
  • Milano, Italija

Započeo je izbor traktora godine - TotY 2025! Šest je kategorija, a 21 nominirani

Na Let the Challenge Begin 2025 nominiran je 21 traktor 17 proizvođača od kojih su neki prvi put u ovom natjecanju. Žiri čeka nimalo lak posao.

Foto: TotY
  • 176
  • 25
  • 0

Izbor za Traktor godine 2025. započeo je i službeno. Naime, u Milanu je od 18. do 20. lipnja preko 70 uzvanika, uključujući 25 novinara koji su predstavljali isto toliko europskih zemalja kao žirije, 30 predstavnika brendova i službenog sponzora BKT Tires, svjedočilo dva intenzivna dana tehničkih ocjenjivanja natjecateljskih modela. 

Događaj je vodio predsjedavajući TotY-a (Tractor of the year) Fabio Zammaretti koji je istaknuo da je nakon 25 godina došlo novo razdoblje te su uvedene tri nove kategorije. 

"Sada ih je ukupno šest, a to su HighPower, MidPower, i TotyBot, uz aktualne Utility, Specialized, i Sustainable", rekao je dodajući da je otkad ovo natjecanje postoji nominirano i ocjenjivano 450 traktora te je dodjeljeno 90 titula pobjednika.

"Svake godine ovaj je izbor jedinstveno i privlačno iskustvo na kojem se otkrivaju inovacije i predanost prilika za pomicanje granica izvrsnosti, tradicije napretka, predviđanja potreba, održivosti, učinkovitosti i inovativne budućnosti te nove tehnološke inovacije", rekla je Lucia Salmaso, generalna direktorica tvrtke BKT Growing together. Tom je prilikom dodala i kako su nove generacije guma dizajnirane za podršku preciznim tehnologijama, poboljšanju operativne učinkovitosti i smanjenju utjecaja na okoliš.

Koji modeli su nominirani u novim kategorijama?

Na Let the Challenge Begin 2025 nominiran je 21 traktor 17 proizvođača od kojih su neki prvi put u ovom natjecanju. 

vd
Ukupno je šest kategorija u ocjenjivanju traktora (Foto: Toty)

Nova kategorija "HighPower" uključuje traktore velike snage od 300 KS gdje su nominirani sljedeći kandidati: JCB Fasttrac 8339 iCon, New Holland T7.340 HD PLM, Massey Ferguson 9S.425, Case IH Quadtrac 715 i Valtra S416.

U kategoriji "MidPower" uključeni oni srednjih snaga od 150 do 280 KS te su predloženi sljedeći kandidati: Claas Arion 660, Case IH Puma 260 CVXDrive, McCormick X7.624 VT-Drive, Valtra N175 direct i Fendt 620 Vario.

Zadnja nova kategorija je "TotyBot", a ona uključuje autonomne traktore, tj. one bez kabine za rukovatelja, priključak u tri točke, PTO ili prijenos električnom energijom za pogon na priključke. Ova kategorija pokazuje potencijalnu budućnost razvoja novih trendova. Do kraja srpnja žiriju će biti prezentirani kandidati za ovu kategoriju koji moraju biti dostupni na europskom tržištu u standardnoj prodaji.

Izbor za žiri neće biti lak

U kategoriji "Utility" je riječ o višenamjenskim odnosno traktorima snage od 70 do 150 KS, s maksimalno 4-cilindričnim motorom i najvećom dopuštenom masom do 9.000 kg. Za najboljeg u 2025. bore se sljedeći kandidati: Tafe 7515 Terra System, Steyr Plus 4120, Hattat T4125, Lindner Lintrac 70 LDrive i Fendt e107 Vario te Massey Ferguson (proizvođač još ne želi otkriti ime i karakteristike). Ovo je jedina kategorija gdje se žiri složio kako svih šest nominiranih kandidata ulaze u daljnji postupak ocjenjivanja jer su se tri od njih prvi put prijavili za natjecanje TOTY.

vd
Fabio Zammaretti na službenom početku izbora Traktora godine

Za najboljeg specijaliziranog "Specialized" nominirani su: Yanmar YT 359, Rigitrac/Goldoni SKE 40, Antonio Carraro Tony 8900 TRG, Landini Trekker 4 i Ferrari e-Astral. Ova kategorija podrazumijeva sve specijalizirane traktore kao što su voćarski, uski i drugi specijalizirani.

Nagrada za kategoriju "Sustainable", najbolji održivi traktor birat će se između svih kandidata (21) koji su nominirani u sljedećim kategorijama "HighPower", "MidPower", "Utility" i "Specialized" te će se od njih kandidata izabrati pet koji će ući daljnji krug ocjenjivanja.

Claas Xerion 12.650 Terra Trac je pobjednik izbora za traktor godine - TotY 2024

Prezentacije nominiranih od strane samih proizvođača bile su izvrsne i obećavajuće kako će ove godine natjecanje biti jako zanimljivo i ne lako za žiri. Pogotovo što se tiče zanimljivih prezentacija na polju.

Dodjela i proglašenje pobjednika bit će 6. studenog 2024. godine na sajmu EIMA poljoprivrednih strojeva u Bolonji.


Tagovi

Traktor godine 2025 Tractor Of The Year Fabio Zammaretti Nove kategorije MidPower HighPower TotyBot


Autor

Željko Barač

Više [+]

doc.dr.sc, član žirija TotY izbora i predsjednik Katedre za eksploataciju, ergonomiju i održavanje poljoprivredne tehnike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.


Partner