Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi blizanci
  • 28.06.2024. 07:30

Zašto dolazi do duplih plodova patlidžana, ali i drugog povrća i voća?

Jedan naš čitatelj obratio nam se s pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodova kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci

Foto: Shutterstock/KPhrom
  • 152
  • 13
  • 0

Plodovi blizanci u povrćarstvu i voćarstvu nisu rijetka pojava. Sigurno ste barem jednom u životu naišli na dvije slijepljene rajčice, krastavca, patlidžan ili pak trešnje, šljive pa čak i jabuke. 

Jedan naš čitatelj obratio nam se s pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodova kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci. Pita se, je li možda pretjerao s prihranom ili je do oprašivanja. Navodi da ima pet vrsta patlidžana, a ove se godine "duplaju" samo kod jedne sorte koja je prošle imala perfektan rod. 

U igri je više faktora 

Nekoliko je faktora zbog kojih može doći do ove pojave kod plodovitog povrća. 

Neke sorte genetski su predisponirane za ovakav razvoj. Mutacije i specifične genetske karakteristike mogu dovesti do nepravilnosti u razvoju cvjetova, a onda i plodova. Razlog može biti i hormonalna neravnoteža tijekom cvatnje i formiranja plodova. 

Jedan od sve češćih faktora su ekstremno visoke temperaturne vrijednosti, posebno tijekom kritičnih faza cvjetanja i oplodnje.

Jedan od faktora, a na kojega možemo utjecati je zalijevanje. Ako ga ne izvodimo pravilno, odnosno biljci dajemo previše ili premalo vode, ili to činimo u najtoplije doba dana i to još hladnom vodom.

Zalijevanje povrća - kako to voli rajčica, a kako paprika, krastavci?

Nepravilno oprašivanje može dovesti do razvoja više sjemenih zametaka u jednom plodu, što onda može rezultirati blizancima.

Fizička oštećenja cvjetova ili mladih plodova tijekom rasta mogu dovesti do nepravilnosti i deformacija u razvoju. 

Difrencijacija cvjetnih pupova 

Kada je riječ o voću, najčešći razlog je stres uslijed jako visokih temperaturnih vrijednosti, 30 do 35 pa i više Celzijevih stupnjeva te suše u vrijeme početka diferencijacije cvjetnih pupova (lipanj, srpanj) u godini koje je prethodila cvjetanju. 

Također, na pravilnu diferencijaciju cvjetnih pupova, primjerice kod jabuke mogu utjecati razni faktori poput podloge, rezidbe, podrezivanje korijena, ljetne pljevidbe i rezidbe, opterećenje urodom, gnojidba, primjena hormona rasta kao i već spomenute klimatske promjene. 

Utjecaj raznih faktora na diferencijaciju cvjetnih pupova kod jabuke

Dakle, riječ je o plodovima koji su jestivi i jednake kvalitete kao i ostali na matičnoj povrtnoj biljci ili voćki. 

Da biste izbjegli ovu pojavu, biljkama pružite svu potrebnu njegu, posebno prilikom ekstremnih vremenskih uvjeta kojima smo svjedoci iz godine u godinu. 


Tagovi

Plodovi blizanci Dupli plodovi Nedostatak vode Zalijevanje Deformirani plodovi Mutacije Oprašivanje Diferencijacija cvjetnih pupova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB