Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 09.09.2024. 15:15

Zašto nam ne ide udruživanje i tek jedna proizvođačka organizacija koristi operativne fondove?

Otpor udruživanju poljoprivrednika vuče korijene iz prošlog sustava, a često se u javnosti brkaju pojmovi zadruge i proizvođačke organizacije. No, ono nema alternativu.

Foto: shutterstock/Leitenberger Photography
  • 1.641
  • 88
  • 1

Hrvatska na papiru ima 26 proizvođačkih organizacija (PO), no tek jedna od njih, JabukaHR, koristi operativne fondove EU kao dodatan motiv udruživanju domaćih poljoprivrednika. 

Ova poljoprivredna zadruga, čiji članovi godišnje proizvedu više od 10 tisuća tona kraljice voća, ujedno je među prvima, još 2015., dobila ovaj status. 

"Jer biti proizvođačka organizacija je status", objašnjava ono što se često pogrešno čuje u javnosti, Luka Cvitan, upravitelj PO i direktor logističko-distributivnog centra Jabuka LDC.

Naime, mnogi poistovjećuju zadruge s PO, što nije točno. Da biste ju uspostavili morate već imati pravni status odnosno biti udruženi kao zadruga, d.o.o. ili d.d. Nekoć su to mogle i udruge, ali više ne. 

"Mi smo odabrali zadrugu zbog demokratičnosti - jedan glas, jedan član", ističe Cvitan. 

Uvjet od 75 posto plasiranja preko PO

Prema njemu, udruživanje kojemu se tako često i dalje opiru brojni prozvođači, jednostavno nema alternativu. Iako mnogi uspoređuju zadruge s prošlim socijalističkim sustavom, zaboravljaju da Italija i Austrija uspješno upravo na njima temelje svoju poljoprivrednu proizvodnju. 

Vezano uz same operativne fondove, opisuje da to primjerice znači da pri nabavi određenog stroja imate povrat od 50 posto. Dakle, ako je on 100.000 eura, vi ga plaćate 50.000€. Međutim, s obzirom da su jedini koji povlače ova sredstva trenutno dobivaju povrate od čak 90 posto. Znači, kupe stroj za 10.000 eura. 

Ujedno, proizvođačka organizacija omogućava proizvođačima nekoliko temeljnih usluga: konzultantske, nabavku zaštitnih sredstava, certificiranje proizvodnje GlobalG.A.P. sustavom, transport jabuke, skladištenje u U.L.O. komorama, sortiranje iz boksa u boks, pakiranje, komercijalne usluge, distribuciju te preradu industrijske jabuke u 100% prirodne sokove. 

Upravitelj JabukeHR Luka Cvitan tijekom početlka radova na izgradnji LDC-a (Foto: M. Petković)

No, postoji i uvjet da članovi najmanje 75 posto svoje proizvodnje moraju plasirati preko PO.

"Mi smo ljestvicu podigli na 80 posto", otkriva Cvitan navodeći da je tržište prilično burno pa ga već jedan subjekt s 10 ha može narušiti, a cilj je naravno što bolje poslovanje svakog člana. 

Intervencija 77.05. umjesto Mjere 9 

JabukaHR je za uspostavu PO koristila Mjeru 9 Programa ruralnog razvoja, a potencijalni budući nositelji ovog statusa, isto sada mogu ostvariti u sklopu intervencije 77.05. Potpora za uspostavu i rad proizvođačkih organizacija Strateškog plana ZPP RH 2023. - 2027., kažu nam iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Cilj joj je udruživanje poljoprivrednih proizvođača s manjom proizvodnjom što će im olakšati izlazak na tržište i doprinijeti njihovoj konkurentnosti, a dodaju da se iznos potpore izračunava na osnovu vrijednosti godišnje utržene proizvodnje proizvođačke organizacije, ali ne može prelaziti 50.000 EUR godišnje (tijekom pet godina) bez obzira na stvarni obračun moguće potpore.

Upravitelj Cvitan, pak, otkriva nam, da je na početku Mjera 9 imala potporu od 100.000 eura, a oni kroz pet godina uspješno povukli 500.000 eura za provedbu aktivnosti iz poslovnog plana. 

"Udruživanje poljoprivrednika morao bi biti strateški cilj hrvatske poljoprivredne politike", naglašava za Agroklub Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu i vlasnica Geja savjetovanja d.o.o

U Hrvatskoj, dodaje, ima nešto više od 170.000 poljoprivrednih gospodarstava od kojih je 85 posto malih po vrijednosti proizvodnje nasuprot kojih je velika koncentracija prerađivača i trgovaca.

"Ta asimetrija pregovaračkih pozicija otežava poljoprivrednicima obranu njihovih interesa u pregovorima s drugim akterima u opskrbnom lancu", pojašnjava ključni razlog zašto se udružiti. 

Dobili i 15 milijuna eura za centar za voće 

I ona kao svijetli primjer ističe PO JabukaHR koja je na tržištu od 2015, ali njeni temelji su izgrađeni ranije. Podsjeća da je resorno ministarstvo dodijelilo bespovratna sredstva od 15 milijuna eura za izgradnju i opremanje logističko-distributivnog centra za voće trgovačkom društvu Jabuka LDC d.o.o., koje je u vlasništvu ove PO. 

Moderna skladišta i udruživanje jedini su način opstanka domaće proizvodnje jabuka

Projektom je predviđena izgradnja hladnjače od 6.700 tona, sortirnice, nabava opreme za pakiranje i preradu jabuka u voćni sok i dr., uz ugradnju fotonaponske centrale.

"Dodjela ovih sredstava nije samo uspjeh jedne poljoprivredne zadruge, koja okuplja 17 proizvođača koji zajedno proizvode jabuke na površini od preko 200 hektara, nego je odličan školski primjer drugima kako je udruživanje moguće i realno i kako daje dobre tržišne rezultate", podcrtava konzultantica. 

Navodi i da je jako mali broj proizvođača shvatio da bez udruživanja nema opstanka. Mali će se morati udružiti kako bi opstali na tržištu pogotovo u nekim sektorima kao što su voćarstvo i povrtlarstvo. 

"I za proizvođače mlijeka kojih je ostalo jako malo bilo bi dobro da se udruže", poziva. 

 Jako je mali broj proizvođača shvatio da bez udruživanja nema opstanka, kaže Z. Blažić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)

Prema njenim riječima, poticati proizvođače na udruživanje moguće je samo kroz stalnu komunikaciju posebno Ministarstva poljoprivrede. Nema drugog načina nego da se poljoprivrednicima stalno iznose prednosti koje donosi udruživanje, organizirati studijska putovanja u zemlje s jako dobro razvijenom poljoprivredom koje počivaju na udruženim proizvođačima kao što su već spomenuta Italija i Austrija.

Administracije je puno, ali rješava ju dobar menadžment

Naglašava da bi bilo jako korisno kada bi cijela administrativna procedura kod osnivanja i dodjela potpore za rad PO bila manje komplicirana i kada bi stručnjaci u Ministarstvu uzimajući u obzir kakvo je stanje na našem tržištu prilagodili svoje djelovanje i pomogli proizvođačima u provođenju udruživanja.

Uz to potrebno je isticati i prenositi informacije o tome kako postoje i mnogobrojne pogodnosti koje se osiguravaju poljoprivrednicima koji su članovi proizvođačkih organizacija, a koje drugi proizvođači koji nisu članovi PO nemaju. To se odnosi na povećani broja bodova kod dodjele poljoprivrednog zemljišta, veći intenzitet potpore kod mjera ruralnog razvoja. 

Vezano uz kompliciranost postupka osnivanja PO i dobivanja potpora, Cvitan nam kaže da je sigurno da birokracija i administracija nije jednostavna, ali uz postavljanje dobrog menadžmenta, sve se da napraviti. Oni su to već dokazali. 

Ključna pogreška hrvatskih zadruga 

I naš poznati menadžer i konzultant Ivan Malić koji se i sam bavi poljoprivredom ističe da su zadruge vani način funkcioniranja već desetljećima, u vlasništvu su samih seljaka i kroz njih se isti udružuju prije svega u plasmanu svojih proizvoda. 

"I tu je ključ njihova uspjeha, uz desetljetnu tradiciju i uspostavljen sustav povjerenje", napominje. 

Kod nas je, kaže, napravljena ključna pogreška, a to je da su se zadruge osnivale u sustavu u kojima fokus nije na tržišnom nastupu, nego dijeljenju proizvodnih resursa i imovine. Tu se u pravilu dogovorilo udruživanje zadrugara koji su imali i različite ambicije i različite financijske mogućnosti.

"Dovelo je to do raslojavanja samih zadrugara što je u pravilu dovelo do modela u kojem su se ili zadruge prestale razvijati ili su se razvijale od strane jednog ili dvoje zadrugara dok su ostali u toj priči fikusi, obično rodbinski povezani da zadrže 'kvorum', naglašava. 

Ujedno, time su zapravo postale neslužbeni d.o.o. "Vrlo često su ti dominantni vlasnici usput imali i OPG-ove i d.o.o.-ove kojima su dali prednost u razvoju po pitanju ulaganja i materijalne imovine, a vrlo često zadruge još funkcioniraju zbog zakupa i koncesija državnog zemljišta", opisuje. 

Dakle, slažu se svi, udruživanje ma kako ga zvali, budućnost je koja treba hrvatskoj poljoprivredi. 


Tagovi

Udruživanje Proizvođačka organizacija Poljoprivredna zadruga JabukaHR Luka Cvitan Zvjezdana Blažić Ivan Malić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na fotografiji se nalazi mladi medvjed u svojem prirodnom okruženju. Medvjed je smeđe boje, s gustim, mekim krznom koje mu prekriva tijelo.Medvjed djeluje radoznalo dok promatra okolinu.
#RuralFoto #životinje