Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Španjolskoj
  • 05.07.2023. 18:00

Zašto su španjolski poljoprivrednici opet na ulicama Madrida?

Prosvjednom vožnjom traktora žele skrenuti pažnju na minimalnu nadoknadu koja ne može pokriti štetu od suše i poskupljenja usjeva.

Foto: Unió de Pagesos
  • 1.198
  • 95
  • 0

Španjolski poljoprivrednici su ponovo izašli traktorima na ulice Madrida.

Unija sindikata poljoprivrednika i stočara je ujedinila proizvođače kako bi zatražili veću pomoć i brzinu u implementaciji ranije odobrenih mjera koje bi trebale nadoknaditi štetu od suše i povećanja troškova proizvodnje, piše Unió de Pagesos.

Selo na izdisaju

U koloni prosvjednika sudjeluje oko 150 traktora iz Castilla-La Mancha-e, Castilla Y Leone, Ekstremadure, Valencije i Katalonije. Krenuli su iz Puerta de Alcalá, a cilj je bio doći pred sjedište Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane.

Sindikat je u priopćenju ukazao da će pomoć koju je odobrila Vlada moći pokriti samo tri posto gubitaka koji nastaju. Od ministra poljoprivrede, Luisa Planasa, zahtijevaju veću odgovornost i odlučnost u rješavanju nagomilanih problema. Unija je proteklih mjeseci održavala skupove i prosvjede u različitim dijelovima zemlje kako bi ukazala na propast sela i poljoprivrednih proizvođača.

Treba i podsjetiti kako je prošlog tjedna Europska komisija najavila prijedlog novog paketa potpore poljoprivredi od 330 milijuna eura u borbi protiv suše plus 100 milijuna eura iz prve tranše financiranja vezanih uz posljedice rata u Ukrajini, predloženih još u svibnju. 

Za borbu protiv suše 330 milijuna eura - neke EU države zabrinute

Prema tom prijedlogu Španjolskoj je dodijeljeno najviše, 81.082.911 milijuna eura, no ta sredstva još nisu niti odobrena. 

Kiše nema

Podsjećamo da je Španjolsku pogodila dugotrajna suša. Oborine su već procijenjene na 18,8 posto manje u odnosu na prosječnu vrijednost između 1991. i 2020. godine.

Izvješće o suši koji je izradio COAG, ukazuje na zabrinjavajuću i raširenu situaciju. Gubici su veliki, a nema naznaka da će se vremenske prilike promijeniti. Ugrožene su žitarice. Na nekim područjima nema razloga da se krene u žetvu. Ništa bolja situacija nije ni za druge kulture.

Suša u Španjolskoj: Rezerve vode nestaju, uhićeni zbog ilegalnih bunara, organiziraju se prosvjedi

Gubici su procijenjeni na 4,805 milijuna eura te prekoračenje troškova stočne hrane od 7,987 milijuna u odnosu na petogodišnji prosjek. U ove iznose nisu uračunati gubici sektora voća i vinove loze koji bi mogli biti značajni.

Država nema sluha

Ističu da u Ministarstvu nemaju sluha za njihove probleme i da je potrebno donijeti fiskalne mjere, kao što je prilagođavanje modula poreza na dohodak ili oslobađanje od poreza vezanih za upravljanje vodama, uključujući kvote za navodnjavanje. Naglašavaju i da država nije odgovorila socijalnim mjerama za poljoprivredu, kao što je izuzeće od kvota posebnog režima samozaposlenih radnika u poljoprivredi na godinu dana.

Upozoravaju da će, ako se hitno ne pristupi rješavanju posljedica suše, biti ugrožen opstanak poljoprivrede i poljoprivrednika.


Tagovi

Madrid Traktori na ulicama Poljoprivrednici Suša Nadoknada štete Prosvjed poljoprivrednika Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB