Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski proizvodi
  • 15.07.2023. 15:00

Zašto suncokretovo ulje i pšenično brašno mogu biti konkurentni na EU tržištu?

Promjene u klimi i navikama potrošača država članica Europske unije stvaraju i rizike i mogućnosti za ukrajinske proizvođače. Osim ulja i brašna, tu su još dva proizvoda

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 473
  • 52
  • 0

Sektori u kojima ukrajinski proizvodi mogu biti najkonkurentniji na europskom tržištu su proizvodnja suncokretovog ulja i pšeničnog brašna, kao i maslaca i piletine, piše APK Inform.

Stručnjaci Centra za istraživanje hrane i korištenja zemljišta pri Kijevskoj školi ekonomije KSE Agrocenter došli su do ovog zaključka u svom izvješću "Konkurentnost ukrajinske prerađivačke industrije na tržištu EU".

Rizici i mogućnosti

Promjene u klimi i navikama potrošača država članica Europske unije stvaraju i rizike i mogućnosti za ukrajinske proizvođače.

Propisi koji već postoje ili će se primjenjivati u budućnosti mogu ograničiti pristup ovom tržištu. Ta ograničenja mogu biti fizička, zbog neispunjavanja uvjeta, ali i financijska, jer će trebati novčana sredstva za postizanje EU zahtjeva.

Što bi Ukrajina mogla iskoristiti?

Potražnja EU za uvozom hrane mogla bi se ubrzati zbog smanjenja domaće proizvodnje kao rezultat implementacije strategije od Od polja do stola. Navode kako Unija provodi program zajmova i potpora za poljoprivrednike da stimuliraju održivu poljoprivredu, što ukrajinski proizvođači mogu iskoristiti u svoju korist. 


Tagovi

Ukrajinska poljoprivreda Uvoz iz Ukrajine Izvoz iz Ukrajine Ukrajina Ukrajinski proizvodi Europska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.